Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan hisselerinin göstergesi Standard&Poor's 500 Endeksi, zirveye  ulaşmasının neredeyse 5.5 yıl ve hisselerin çoğunun 1930'dan bu yana görülen en kötü ayı piyasasındaki kayıplarını telafi etmesinin 2 yıl sonrasında rekora yaklaşıyor.

Kredi krizindeki kayıplarını silmesiyle endeks Mart 2009'dan bu yana yüzde 130 tırmandı ve değerine 10 trilyon dolar ekledi. S&P 500 endeksinde yer alan şirketlerin çoğu Nisan 2011'e kadar önceki zirvelerinin üzerine çıktı. Endeksteki şirketleri piyasa değerine göre değil, her birini eşit olarak değerlendiren S&P 500 Eşit Ağırlık Endeksi tabandan yüzde 192 yükseldi.

Tek bir sektörün baskın olduğu önceki boğa piyasalarından farklı olarak bu kez ABD ekonomisinin toparlanmasıyla tüm gruplar ilerleme kaydetti. Sıçramanın derinliği, hiçbir sektörün endekste yüzde 18'den fazla paya sahip olmadığı S&P 500 ağırlıklarından görülebiliyor. S&P 500'ün 2000'deki boğa piyasının yüzde 35'ini teknoloji hisseleri, 2006'daki ralliyi ise yüzde 22 ile finansal hisseler oluşturmuştu.

Bu rallinin derinliğinin oldukça kaydadeğer olduğunu belirten Russell Investments'ın baş piyasa stratejisti Stephen Wood, "Ralli 4 yıl önce dünyanın sonunu ilan eden, ancak o sonun o kadar da yakın olmadığını gören piyasa gerçeğini yansıtıyor. Bu sıçrama o yüzden bu kadar geniş kapsamlı" dedi.