Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'nin geçtiğimiz ay Base III yasasında anlaşılmasının ardından bankacıların prim ödemelerinde yapılacak kesintilerde orta yolu bulmakta başarısız olmasının ardından Avrupa Birliği, planladığı gibi prim ödemelerinin kısılması konusunda bastıracak.

Avrupa Parlamentosu'ndaki yasakoyucular ve AB dönem başkanlığını yürüten İrlanda, 27 AB ülkesindeki geçerli olacak banka sermayesi ve likidite kurallarında anlaştı ve anlaşmada prim ödemelerindeki kesintileri de geçtiğimiz ayki toplantıda görüşüldüğü hâlinde bıraktı.

Avrupa Parlamentosu'nun önde gelen yasakoyucusu Othmar Karas, "ABD tarihindeki en kapsamlı bankacılık düzenlemesinin son oylama için hazır olduğunu" söyledi.

Prim ödemelerini, sabit ücretlerin maksimum 2 katı ile sınırlayan tedbir, AB'nin, Lehman Brothers Holdings Inc.'in iflasının ardından çıkartılan Basel III uluslararası banka sermayesi ve likidite kurallarında getirdiği son eklemeydi. Brüksel'de dün yapılan anlaşması AB'nin Basel kurallarını Ocak'tan itibaren uygulamaya koymasına yardımcı olabilir.

İrlanda başkanlığı ve yasakoyucuların prim ödemelerinde anlaşma sağlayıncaya kadar kurallar konusunda yürütülen görüşmeler 1.5 yıl aldı. Paralemto aşırı prim ödemelerinin ve sorumsuz risk alımlarının sınırlandırılması için ısrarcı davrandı.

Parlamento'nun ekonomi ve parasal komitesi başkanı Sharon Bowles, Twitter hesabından, "prim ödemelerinin aynı şekilde kalacağını" duyurdu.