Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya merkez bankası Bank of Japan (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşacağı konusunda emin olduğunu belirtirken, parasal genişlemeye hazırlandığı bir süreçte bu çabalarının boşa çıkacağından şüphelenenlere bir mesaj gönderdi.

Kuroda bugün gerçekleştirdiği bir basın toplantısında "Yüzde 2'lik fiyat hedefine en erken tarihte ulaşmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız" ifadelerini kullandı. Kuroda'nın yeni yardımcılarından bir tanesi olan Kikuo Iwata, gazeteilere yaptığı açıklamada bankanın tüketici fiyat artışları hedefine iki yıl içerisinde ulaşmayı hedeflediğini belirtti.

Kuroda'nın anti-deflasyon kampanyası henüz başlamadan eleştiri yağmuruna tutulurken, parasal politikanın Japonya'yı ekonomik düşüşten çıkarmak için tek başına yeterli olup olmayacağı tartışmalarını bir kez daha gündeme getirdi. Eisuke Sakakibara, Kuroda'nın eski Maliye Bakanı meslektaşı, fiyat hedefine ulaşılamayacağını düşündüğünü dile getirirken, eski BOJ yönetim kurulu üyesi Atsushi Mizuno, Kuroda'nın daha fazla tahvil alımından doğacak bir piyasa balonundan dolayı "gerçeklik duvarına" çarpacağını dile getirdi.

Yeni BOJ Başkanı bugün varlık balonuna yönelik herhangi bir işaretin olmadığını dile getirirken, bankanın açık uçlu varlık alımını daha erken bir tarihe alabileceğini tekrar etti. Kuroda bir acil durum toplantısı yapıp yapmayacağı konusunda yorumda bulunmadı.