Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Fed'in eski başkan yardımcılarından Til Schuermann, bankaların stres testleri uygularken risk konularına gerçekten eğilmek yerine  "maalesef yalnızca Fed'in istediğini" vermeye çalıştıklarını söyledi.

Wall Street Journal gazetesinde bir makale kaleme alan Schuermann, büyük bankaların kaderinin belirlenmesinde Fed'in modellerinin giderek daha önemli bir hâl almasıyla, bankaların da risk profillerini izlemek yerine giderek daha çok Fed'i memnun etmeye odaklandığını iddia etti.

Schuermann, bu durumun "gerçek bir risk" teşkil ettiğini belirti.

Öte yandan stres testlerinin tamamen kötü olmadığını düşünen Schuermann, testlerin Mayıs 2009'da finansal krizin sonlandırılmasına yardımcı olduğunu not düştü.

Bankaların ayrıca stres testlerinden farklı kriz senaryolarında neler yapabileceklerini görmeyi öğrendiğini söyleyen Schuermann, durumu "Şu anki mesele, Fed'in rakamlarının, risk yöneticileri ve modelcilerinin yaratcılığı, hayal gücü ve innovasyon yeteneğinin gelişmesini engelleyecek kadar güçlü olması"  şeklinde ifade etti.

Schuermann, şu an standart sektör uygulamalarından sapmaya şüpheyle bakıldığını ve genellikle regülatörlerce de caydırıldığını belirterek, finansal sistem ve regülatörlerin aşırı dar bir risk modeli algısına doğru ilerleme riskinin olduğuna dikkat çekti.