Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:19'da yenilendi)

Euro dolar karşısında, Euro Bölgesi'nde imalat sanayi ve hizmet sektöründe daralma olduğunu gösteren verinin, ekonominin resesyondan çıkmakta zorlandığı yolundaki işaretlere katkıda bulunması sonucu son dört ayın en düşük seviyesine yaklaştı.

Avrupa ortak para birimi, Almanya'da imalat sanayinin daraldığını gösteren diğer bir veri sonrası, 16 önemli para biriminin çoğu karşısında değer kaybetti. Euro, Güney Kıbrıs'ta Avrupa Partisi lideri Demetris Syllouris'in finansal kurtarma konusunda bir anlaşmaya varılacağına güvendiğini açıklamasının ardından bir miktar toparlandı. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın yeni başkanı Haruhiko Kuroda'nın ilk basın toplantısında güçlü parasal gevşemeyi sürdüreceklerini kaydetmesine karşın değer kazandı. Yeni Zelanda doları, ekonominin geçen çeyrekte beklenenden hızlı büyümesinin ardından değer kazandı.

Frankfurt'ta Commerzbank AG kıdemli Döviz stratejisti Antje Praefcke, "Zayıf ekonomik veri euroyu olumsuz etkiliyor ve beklenti çok kırılgan," dedi ve "Almanya Euro Bölgesi büyümesinde lokomotiflerden biri. Bu nedenle insanlar muhtemelen biraz temkinli olacak. Euro muhtemelen baskı altında kalmaya devam edecek," şeklinde görüş bildirdi.

Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek, New York saati ile 11:18'de 1.2903 dolara indi. Euro 19 Mart'ta 1.2844 dolara kadar inerek 22 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesini görmüştü. Avrupa ortak para birimi yen karşısında yüzde 1.1 gerileyerek 122.81 seviyesine indi. Japonya para birimi dolar karşısında, 12 Mart'ta 96.71 ile Ağustos 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.9 değer kazanarak 95.19 seviyesine geldi.

Euro Bölgesi'nde imalat sanayi ve hizmet sektörünü birlikte gösteren bileşik satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Şubat ayındaki seviyesi olan 47.9'dan Mart ayında 46.5 seviyesine düştü. Bloomberg News'un anketine katılan 23 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 48.2 seviyesinde egrçekleşmesi bekleniyordu. Bu verinin 50 seviyesinin altında çıkması sektörde daralma olduğunu işaret ediyor.

(19:19'da yenilendi)