Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de ikinci el konut satışları Şubat ayında yükselerek 3 yıldan fazla bir sürenin zirvesine çıktı ve konut sektöründe toparlanmanın devam ettiğini gösterdi.

Satın alımlar yüzde 0.8 yükselerek yıllık 4.98 milyona ulaşırken, Kasım 2009'dan bu yana en sert tırmanışı gerçekleştirdiler. Bloomberg anketine katılan 77 ekonomistin tahmin medyanı 5 milyonluk bir artışa işaret ediyordu.

Konutlara yönelik yükselen talep ve sınırlı arz kombinasyonu, konut fiyatlarının yükselmesini sağlayarak hanehalkının kendine olan güveni ve zenginliğinin artmasına katkıda bulunuyor. Kredilere daha rahat ulaşım ve istihdam piyasasında daha büyük ilerlemeler konut sektörünü daha da yükseltecek faktörler olabilir.

New York'ta bulunan Credit Suisse Holdings ABD ekonomisi direktörü Jonathan Basile, "Yüksek satın alınabilirlik ve fiyatlardaki toparlanmanın istihdam piyasasındaki kazançlara eşlik etmesi, bunların hepsi konut talebi için iyi bir profil yaratılmasına yardımcı oluyor" yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 4.85 milyon ile 5.15 milyon arasında değişiklik gösterdi. Bir önceki ayın oranı ise 4.94 milyondan 4.92 milyona revize edilmişti.

Fed politika yapıcıları dün yaptıkları açıklamada aylık 85 milyar dolarlık hazine ve mortgage tahvili alımı yapmaya devam edeceklerini belirtmişlerdi.