Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, Spor Toto Süper Lig'in 33. haftasında karşılaşacakları Galatasaray ile farklı bir final maçı yapacaklarını söyledi.

Kocaman, Fenerbahçe Can Bartu Tesisleri'nde basın mensuplarıyla yaptığı sohbet toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle Galatasaray ile 33. haftada oynayacakları derbi karşılaşmasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Kocaman, geçen sezon sarı-kırmızılı takımla bir final maçı yaptıklarını ve bu sezon bir kez daha bu şekilde karşı karşıya geleceklerini ancak bu sezonki mücadelenin farklı geçeceğini savundu.

Galatasaray'ın coşkuyu yakaladığı bir döneme girdiğine dikkati çeken tecrübeli teknik adam, ''İçsel zevkin yukarı çıktığı bir dönem yaşıyorlar. Bunun ne kadar süreceğini hep beraber göreceğiz'' diye konuştu.

Olaya Galatasaray tarafından değil, lig tarafından baktığını kaydeden Aykut Kocaman, ''Puan kayıpları biraz daha azalacaktır. Uygun giderse kalan 8 maç içinde 6 maçlık galibiyet serisi hedef için yetebilir'' şeklinde görüşlerini aktardı.

En önemli beklentilerinin Galatasaray maçını final havasına sokmak olduğunu kaydeden sarı-lacivertli takımın çalıştırıcısı Kocaman, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Galatasaray maçını, şampiyon olacağımız karşılaşma haline getirmek istiyoruz. Puan kayıplarını azaltmaya çalışacağız. Ondan sonra da Galatasaray ile 33. haftada final maçı oynamak çok güzel olacak. Geçen sezonki gibi değiliz. Bizim insanımız unutkan. Geçen sezon başka bir lig oynandı. Kulübün belinden aşağısı kesilmişti. Her hafta başka şey konuşuluyordu. '12-15 puan silinsin mi?' diye konuşuluyordu. Oralardan final maçına geldik. Herkes o düşünceyle çıktı. Bunları gördükten sonra geçen sezonki final gibi olmayacağı düşüncesindeyim.''

-''Kazanacağımız maçların içinde Galatasaray da olmalı''

Ligde kalan 8 haftada 6-7 galibiyet almalarının şampiyonluk için yeteceğini savunan Aykut Kocaman, bunların içinde Galatasaray karşılaşmasının da olması gerektiğini dile getirdi.

Ligde 8 maçın yanı sıra, garanti olarak şu anda ikişer UEFA Avrupa Ligi ve Ziraat Türkiye Kupası maçının olduğunu vurgulayan Kocaman, şunları söyledi:
''Şu an 12 garanti maçımız var. Bunun arkasından gelecek olanlar, Eskişehirspor'u elersek final, Lazio'yu elersek yarı final olmak üzere 18 maç olur. Durmadan gideceğiz. 12 final maçı var ve 12'nin üzerine ekleye ekleye gideceğiz. Kupalarda bir tane iyi maç yetebiliyor. Ama ligde 8 maçın en az 6-7'sini kazanmak gerekiyor. Bunların içinde Galatasaray maçı da olmalı. İki beraberliği kaldırabiliriz gözüküyor.''
Zaman geçtikçe Galatasaray ve kendileri için puan kayıplarının biraz daha azalmasının muhtemel olduğunu anlatan Kocaman, ''Puan kayıplarının bundan sonraki süreçte yüksek olmayacağı gözüküyor. Fenerbahçe ve Galatasaray iyiye gidiyor. Ancak bu, puan kayıpları olmayacağı anlamına gelmiyor. Güçlü takımlar var. Son yıllarda ligde yaşanmadığı şekilde küme düşmeme mücadelesi var. Herkes canı dişinde maçlara asılıyor'' ifadelerini kullandı.

-Ceza ertelemelerine tepki

Türkiye Futbol Federasyonu kurullarınca son dönemde bazı futbolcular, teknik adamlar ve kulüplere verilen cezaların ertelenmesiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Kocaman, bu konuda tepkisel konuştu.

Bu uygulamadan sadece Fenerbahçe'nin faydalanmadığını belirten Aykut Kocaman, ''Çok acayip. Bir oyuncu yapmadığı bir işten dolayı 2 maç ceza alıyor. Yapan 'Yaptım' dediği için cezası kalkıyor. Böyle çelişki olmaz. Umarım ve dilerim cezalık durumumuz olmaz ve böyle bir beklentimiz olmasın. Öbür taraftan, hata varsa cezası da olacaktır, olmalıdır da. En çok eleştirenlerin yararlanması enteresan. Her yerde bizi vurmaya çalışanlar, önümüzü kesmeye çalışanlar sürekli faydalanabiliyor'' diyerek görüşlerini aktardı.

-UEFA Kontrol ve Disiplin Kurulu'na sevk edilmeleri

Fenerbahçe Teknik Direktörü Kocaman, UEFA Kontrol ve Disiplin Kurulu'na sevk edilmeleriyle ilgili olarak da şunları söyledi:
''Berbat bir durum. Kötü bir durum. Bunu sınav olarak değerlendiriyorum. Sınavları vermeye çalışıyoruz. Devre arasında 'En büyük transfer iç barış' demiştim. Her yerde rekabet vardır. Ama öbür tarafta bir hedef varsa, ona giderken içerde biraz daha diri olmak lazım. Bu konuda bıçak sırtında gidiyoruz. Bu seferki cezalandırma maç cezası gibi gözükmüyor. Allah esirgesin ve akıl fikir versin demek daha doğru. Eleştiri olacak tabi. Ama öbür taraftan ortak aklın hedefe doğru giden bize yakın olması lazım. Ana yolda hedefin bir olması lazım. Ara yolda çatışmalar olabilir.''

-Hangi kupa tercih konusu?

Aykut Kocaman, bu sezon için hangi kupayı tercih edeceği yönündeki soruyu ise şu şekilde yanıtladı:
''Bu yanlış bir değerlendirme olur. Hangi takımla oynarsak oynayalım, ciddiyet isterim. Ciddiyetsizliğe doğru giderken bazı şeyler elinizden kaçıp gidebiliyor. 'Tercih ne olur?' derseniz, bir şey demeyeyim. Polemik konusu olacaktır. Ama ne diyebildiğimi hissetmiş olmanız lazım.''

-Webo'nun yokluğu

Fenerbahçe Teknik Direktörü Kocaman, sakatlığı bulunan Webo'nun yokluğundan dolayı zaman zaman sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

Kariyerinde, oyuncudan çok takımın daha önemli olduğu yönünde bir düşünceye sahip olduğuna dikkati çeken Kocaman, ''Yaşaya yaşaya başka şeyler öğreniyorsunuz. 'Bir oyuncu hiçbir şey değil, takım her şey' derken, oyuncunun çok önemli olabileceğini öğrenmeye başladım. Bireysel katkısıyla pek çok oyuncuyu yan yana getiren oyuncular oluyor. Webo da bu anlamda hem Kuyt'ın, hem Sow'un performansını artırma açısından tam oturdu. Oynamadığı maçlarda zaman zaman sıkıntılarımız oluyor. Ancak sadece oyun içindeki kırılmaları Webo ile tarif etmek doğru değil'' şeklinde konuştu.

-''Salih, üzerine koyacak bir görüntü çiziyor''

Son dönemdeki performansıyla dikkati çeken Salih Uçan konusunda soruyu yanıtlayan Aykut Kocaman, genç oyuncunun iyi görüntü çizdiğini dile getirdi.

Salih'in iyi gittiğini vurgulayan Kocaman, ''Salih sanki, kolay çıkıp, umut vaat edip, kolay kaybolacak bir tip görüntüsü vermiyor. Muhtemelen üzerine koyacak bir görüntü çiziyor. Davranışlarıyla, oyunculuğuyla bunu gösteriyor. Bunlar tahmin. Geleceği bilemeyiz. Salih'in sanki biraz daha futbola ait kalacağını söylemek doğru'' şeklinde konuştu.

Futbolcularla diyalog kurmadığı eleştirilerini de yanıtlayan sarı-lacivertli takımın teknik direktörü Kocaman, şöyle konuştu:
''Hazırladıklarım nasıl hazırlanıyor? Salih'in önünü kimse kesemez. 'Ben keseyim' diyemezsiniz. Gümbür gümbür geliyor. Aynı şey diğer oyuncular için de geçerli. Bir oyuncu çok faydalı bir haldeyken engelleme ihtimali olabilir mi? Salih yarın öbür gün Allah göstermesin inişte olduğu zaman 'Fenerbahçe formasını 18-19 yaşındaki oyuncu giyiyor' diye bir şey oluyor. Stoch ve Krasic'i ben aldırdım. Sonuçta ego herkeste var. Kim ister aldırdığı oyuncunun oynamamasını. Belli bir seviyeye geldik. Nereye gideriz veya geliriz bilmiyorum. Bu seviyede yer almak isteyen herkese yerimiz açık. Oyuncular kendileri düşünecekler. Semih kaç maçtır oynuyor.''

Son haftalarda iyi bir seviye yakaladıklarını anlatan Aykut Kocaman, bunu kalan maçlarda sürdürmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.