Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AMB'nin Güney Kıbrıs bankalarının fonlamasını kesmesine 3 gün kala ülkedeki yasakoyucular bugün kurtarma fonu kapısını açacak ve ülkenin finansal iflasını önleyecek yeni öneri taslağı için görüşmeye başlayacak.

Euro Bölgesi maliye bakanları, Güney Kıbrıs'tan acil durum kredilerini tetiklemek için gereken 5.8 milyar euroyu "bir an önce" bulmasını istedi.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in ortağı ve Alman yasakoyucu Hans Michelbach, Güney Kıbrıs'ın kendi başına iflası önleyebileceğini, ancak zamanın daraldığını söyledi.

Güney Kıbrıslı yasakoyucuların Euro Bölgesi'nin 16 ülkesi ve Uluslararası Para Fonu'nun ülkenin 10 milyar euroluk kurtarması karşılığında talep ettiği banka mevduat vergilerini reddetmesiyle geçen bir haftanın sonunda taraflardan yeni öneri ve ödünler bekleniyor. Güney Kıbrıs polisi dün ülke başkanı Nicos Anastasiades'in ülke içinde ve dışında manevralar yapmaya çalıştığı esnasında, aralarında Cyprus Popular Bank Pcl'nin çalışanlarının da yer aldığı Parlamento dışındaki eylemlerle başa çıkmakta zorlanıyor.

Rusya'nın Anastasiades'in yardım isteğini reddetmesinin ardından Güney Kıbrıs Merkez Bankası ülkenin ikinci büyük bankası Cyprus Popular'ı denetlemesine izin verecek, iflas felaketini önleyecek ve 100,000'in altındaki mevduat sahiplerini koruyacak bir öneride bulundu.