Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın yeni başkanı Haruhiko Kuroda'nın yeni teşvik önlemleri açıklamamasının ardından yenin primlenmesi ve Güney Kıbrıs'ın kurtarma planı arayışıyla Tokyo Borsası satış ağırlıklı seyretti. Nikkei 225 Endeksi Kasım'dan bu yana en sert haftalık düşüşüne yöneldi.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 1.5 değer kaybetti. En büyük pazarı olarak Avrupa'yı gören Nippon Sheet Glass Co. yüzde 2.7 düştü. Shikoku Electric Power Co., Nikkei gazetesinin kamu hizmeti şirketlerinin Mayıs'ta ücretleri yükseltmeyi planladığını yazması sonrasında elektrik üreticileri arasındaki kazançlara öncülük etti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.4 kayıpla 12,462.08 puana gerileyerek bu haftayı yüzde 0.8 aşağıda tamamlamaya hazırlanıyor. Endeks bu hafta 9 Kasım'dan bu yana en sert haftalık düşüşünü kaydetti. Topix Endeksi yüzde 0.9 kaypla 1,048.57 puana indi. Endekste yer alan 33 sektörün yalnızca 3'ü değerlendi.

Kuroda'nın somut bir açıklamada bulunmadığını ve piyasasının beklentilerim bakımından adım daha önde olmasından ötürü  satışa geçtiğini belirten Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd.'ın piyasa stratejistlerinden Ayako Sera, Güney Kıbrıs sorunundan ötürü yatırımcıların ihtiyatlılık duygusunun arttığını söyledi.

Topix Endeksi 14 Kasım'da genel seçimlerin ilan edilmesinden bu yana Başbakan Shinzo Abe'nin merkez bankasının teşvik ve parasal genişleme önlemlerini artırması için baskı yapacağı beklentisiyle yüzde 46 yükseldi. Endeks defter değerinin 1.2 katından işlem görürken, bu oran Standard&Poor's 500 Endeksi için 2.2 ve Stoxx Europe 600 Endeksi için 1.5 katında seyrediyor.