Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi maliye bakanları, geçtiğimiz kurtarma paketinin şartı olarak Güney Kıbrıs'ın bankacılık sistemini daraltması yönünde baskı yaparak, geçtiğimiz hafta "aşırı" olduğu gerekçesiyle masadan kaldırdıkları bazı seçeneklere geri dönüyor.

Konuya dair bilgisi olan 4 Avrupalı yetkili, Eurogrup'un Güney Kıbrıs'ın en büyük 2 bankasının kapatılması ve sigortasız mevduat sahiplerinin varlıklarının dondurulmasını öngören bir planı değerlendirdiğini söyledi. Euro Bölgesi maliye bakanları dün gece telekonferans görüşmesi yaptı.

Yetkililerden biri Güney Kıbrıs'ın en büyük bankası Cyprus Popular Bank Pcl ve Bank of Cyprus Plc'nin "kötü banka" olan kısımlarının ayrılabileceğini söyledi. Yetkililer bu şekilde Avrupa Birliği'nin garantisi altındaki 100,000 euroya kadar olan mevduatların iyi banka kısmına giderek zarar etmeyeceğini, garantisiz mevduatların ise kötü banka kısmına ayrılarak varlıklar satılıncaya kadar dondurulabileceğini söyledi.

Sigortasız mevduat sahiplerininkileri de kapsayan teminatsız kreditörlerin zararı, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası'nın desteğine sahip olan bu plan altında yüzde 40'ı bulabilir. Yetkililer, geçtimiz hafta reddedilen seçeneklerden birinin versiyonu olan önerinin mevduat sahiplerini vergilendirmek ya da Güney Kıbrıslı bankaların AMB kaynaklarına erişimlerini kaybederek kontrolsüz bir şekilde iflasına izin verilmesindne daha iyi olduğunu düşünüyor.

Güney Kıbrıs'ın iki bankasının borçlarını geri ödeyememesi riskiyle karşı karşıya olduğunu ve durumun ciddi bir hâl aldığının altını çizen Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert, "Bir düzeltme imkanı yaratılabilir, ancak bu sadece yatırımcıları da dahil ederek yapılabilir. İflas ve kapatma, her bir yatırımcı için daha büyük zarar anlamına gelir. Bu nedenle de Alman hükümeti ve Eurogrup, yatırımcıların dahil edilmesini zorunlu buluyor" dedi.