Advertisement
HABERLER ABONE OL

(16:25'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, Güney Kıbrıslı parlamenterlerin kurtarma paketini alabilmek için gereken tedbirleri görüşmesi ve Nike Inc. ve Tiffany & Co. gibi şirketlerin beklenenden daha iyi kar açıklaması ile birlikte, yükselişini ikinci güne taşırken, Avrupa hisse senetleri kayıplarını geri aldı. Euro dolar karşısında değer kazanırken, İngiltere doğalgazı yükseldi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi New York saati ile 09:30'da yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı ve MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi son üç ayın en düşük seviyesine indi. Euro 16 önemli para biriminin 15'i karşısında değer kazandı. İtalya ve İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri düştü. Avrupa banka kredi riski göstergesi yükselişini altıncı güne taşıdı. İngiltere'de bugün teslimatı doğalgaz yüzde 54'lük bir sıçrama yaptı.

Güney Kıbrıslı parlamenterler bugün, kurtarma fonlarının serbest bırakılması ve finansal çöküşten kurtulmak için gereken plan konusunu görüşmeye başladı. Avrupa Merkez bankası, Güney Kıbrıs yönetimi ve Euro Bölgesi arasında bir anlaşmaya varılamaması durumunda, Kıbrıs bankalarına sağladığı acil fonlamayı Pazartesi günü keseceğini duyurdu. Almanya'da bugün açıklanan iş dünyası güveni endeksi Mart ayında beklenmedik bir şekilde düştü.

Londra'da Market Securities şef Avrupa stratejisti Stephane Ekolo, "Kıbrıs zamanında bir çözüm bulamazsa ve kurtarma için anlaşma sağlayamazsa, Avrupa Merkez Bankası'nın likidite sağlamayı durduracağı ve bunun sonucu ülkenin finansal olarak çökeceği ve eurodan çıkacağı korkusu var," dedi ve "Kıbrıs eurodan çıkarsa, Euro Bölgesi açık bir şekilde, tahmin edilemez sonuçlarla birlikte, daha önce görülmemiş bir alana girecek" şeklinde görüş bildirdi.

Stoxx Euorpe 600 Endeksi erken saatlerdeki yüzde 0.4'lük kaybını geri aldı. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi halen, son dört ayın en kötü haftalık performansını göstermeye hazırlanıyor. Societe Generale SA ve Royal Bank of Scotland Group Plc'deki yüzde 1'in üzerindeki kayıpların öncülüğünde, banka hisseleri, endeksteki gerilemeye en fazla katkıda bulunan grup oldu.

(16:25'te güncellendi)