Advertisement
HABERLER ABONE OL

(19:10'da güncellendi)

Batı Teksas türü petrol (WTI) euronun dolar karşısında değer kazanması ve ABD'den gelen ekonomik verilerin toparlanmanın devam ettiğini göstermesi üzerine yükseldi.

WTI yüzde 1'e varan tırmanışlar gerçekleştirirken, euro Güney Kıbrıs'ta yasa yapıcıların kurtarma paketi için görüşmelerini devam ettirmesi üzerine neredeyse 4 ayın en düşük seviyesinden tekrar yükselişe geçti. ABD'de işsizlik başvuruları bu hafta son 5 yılın en düşük seviyesine indi. Brent petrol ise gün içerisinde son 3 aydan daha fazla bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Chicago'da bulunan Price Futures Group kıdemli piyasa analisti Phil Flynn, "Petrol yükseliyor çünkü euro güçleniyor ve Avrupa ile Güney Kıbrıs'ın bir anlaşmaya varacağına dair iyimserlik de artıyor. Avrupa ekonomisi hakkında endişeli olduğunuzda Brent'in güçlendiğini görmeyeceksiniz. ABD ekonomisi çok daha iyi durumda" ifadelerini kullandı.

Mayıs vadeli WTI petrolünün varili 54 cent yükselerek New York saatiyle 10:55'te 92.99 dolardan işlem gördü. Fiyatlar bu hafta genelinde yüzde 0.5 aşağıda seyrediyor. Kontratların işlem hacmi bu raporun yazıldığı sırada 100 günlük ortalamanın yüzde 45 altında kaldı.

Mayıs vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 19 cent artışla 107.66 dolardan işlem görürken, gün içerisinde 106.90 dolara kadar gerileyerek 7 Aralık'tan bu yana en zayıf seviyeye indi. Brent kontratlarının işlem hacmi ise 100 günlük ortalamanın yüzde 16 altında kaldı. Brent petrol bu yıl genelinde yüzde 3.4 kayıp yaşarken, WTI yüzde 1.3 yükseldi.

(19:10'da güncellendi)