Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Lefkoşe sokaklarındaki tartışmaların Avrupa'daki borç krizinin kötülediğine ilişkin endişelere neden olmasıyla Asya Borsaları Ekim'den bu yana en sert düşüşüne işaret etti.

Satışlarının yüzde 75'ini deniz aşırı ülkelerde gerçekleştiren Bridgestone Corp., yenin güçlenmesiyle yüzde 3.1 değer kaybetti. Avrupa'nın en büyük bankası HSBC Holdings Plc yüzde 1.5 düştü. Billabong International Ltd., hâlen 2 teklifçinin Avustralyalı spor giyim şirketiyle ilgilendiğini söylemesi sonrasında dün kaydettiği yüzde 14'ü bulan kayıplarının bir kısmını telafi etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 134.64 puana geriledi. Endeks bu hafta Güney Kıbrıs'ın bankacılık sisteminin iflasını önlemeye çalışması ve Avrupa'da imalatın sert düşüş kaydettiğini gösteren verilerin etkisiyle yüzde 1.5 düştü.

Avrupa'daki düşüşün derinleşebileceğini söyleyen Perpetual Investments'ın yatırım piyasaları araştırmaları müdürü Matthew Sherwood, liderlerin sorunu çözmek yerine, işlerin niye bu kadar kötüye gittiğine kafa yorduğunu ileri sürdü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Kasım'dan bu yana yatırımcıların Japonya'nın yeni liderlerinin merkez bankasına daha fazla parasal genişlemeye gitmesi yönünde baskı yapacağı beklentisiyle yüzde 13 yükseldi. Endeks tahmini kazançların 15 katından fiyatlanarak, 14 katından değerlenen Standard&Poor's 500 Endeksi ve 12.6 katından işlem gören Stoxx Europe 600 Endeksi'nin önünde seyrediyor.