Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:13'te güncellendi)

Euro, Güney Kıbrıs'ın mali çöküşü ve krizin diğer bölgelere yayılmasını engellemek için bir anlaşmaya yakın olduğu söylentileriyle dolar karşısında son 4 ayın en düşük seviyesinden tekrar yükselişe geçti.

Avrupa ortak para birimi, Yunan Maliye Bakanı'nın Güney Kıbrıs ile bankacılık sektörünü istikrara kavuşturmak için "yakın bir çalışma" içinde olduklarını açıklamasıyla 16 büyük para biriminin tamamı karşısında değer kazandı. Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades'in Disy partisinden bir yasa yapıcı olan Marios Mavrides, ülkeyi koruyabilmek adına hükümetin bir yasa geçirmesi gerektiğini belirtti. Asya para birimleri üst üste 5. hafta düştü ve Haziran'dan bu yana en uzun düşüş periyodunu gerçekleştirdi.

Londra'da bulunan Royal Bank of Scotland Group Plc kıdemli Döviz stratejisti Paul Robson, "Güney Kıbrıs'ın bir anlaşmaya yaklaştığına dair bazı beklentiler olabilir. Eğer hafta sonu birşeyler gerçekleşirse, önümüzdeki hafta büyük ihtimalle bir ralli başlayacaktır" yorumunu yaptı.

Euro, dolar karşısında New York saatiyle 08:20'de yüzde 0.4 tırmandı ve 1.2956 dolar oldu. Yen karşısında ise yüzde 0.4 yükselen euro 122.87 yene çıktı ve gün içerisindeki yüzde 0.8'e varan düşüşünü sildi. Japon para birimi ise dolar karşısında çok fazla değişiklik göstermeyerek 94.83 yende kaldı.

Euro Bölgesi maliye bakanları dün gerçekleştirdikleri telekonferansta acil durum yardımını verebilmek için koştukları 5.8 milyar dolarlık katkı şartının yerine getirilmesi adına Güney Kıbrıs'tan "mümkün olan en erken vakitte" bir öneri beklediklerini dile getirdi. 

(16:13'te güncellendi)