Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(16:45'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Güney Kıbrıslı parlamenterlerin, Avrupa Merkez Bankası'nın fonlama konusunda son tarihi olan Pazartesi gününe yaklaşırken, kurtarma paketini alabilmek ve finansal çöküşten kurtulabilmek için çözümler araması ile birlikte toparlanarak kayıplarını geri aldı.

Dünyanın hisseleri Borsada işlem gören en büyük somon balığı yetiştiricisi Marine Harvest ASA, Nordea Securities'in hisse tavsiyesini yükseltmesinin ardından, beş aydan fazla bir sürenin en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Kamyon üreticisi MAN SE, Volkswagen AG'nin şirkette tam kontrolü elde etmek için diğer hissedarlara pay başına 80.89 euro teklif edeceği haberi ile birlikte, son beş ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. İngiliz lüks el çantası üreticisi Mulberry Group Plc, tüm yıl için satışlarının ve karının tahminlerin altında kalacağını açıklamasının ardından Ekim ayından bu yana en güçlü kaybını yaşadı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek, Londra saati ile 14:14'te 295.23 puana geldi. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi halen bu haftayı yüzde 0.8 kayıpla geçmeye ve dört haftadır ard arda süren yükselişini tersine çevirmeye yönlendi. Endekste işlem gören şirketlerin el değiştiren hisse adedi, bu rapor yazıldığı sırada, son 30 günün ortalamasının yüzde 9.3 üzerindeydi.

Paris'te Montaigne Capital fon yöneticisi Arnaud Scarpaci, "Kıbrıs'ta neler olacağını görmeyi bekliyoruz," dedi ve "Bir çözümün bulunacağını düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Güney Kıbrıslı parlamenterler bugün, kurtarma fonunun serbest bırakılmasını sağlayacak çözümler konusunu görüşecek. Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (AMB) dün yaptığı açıklamada, kurtarma paketi konusunda bir anlaşma olmaması durumunda, Güney Kıbrıs bankalarına sağlamakta olduğu acil yardım kredilerini 25 Mart'ta keseceğini duyurdu.

Euro Bölgesi maliye bakanları, dün geç saatlerde yaptıkları açıklamada, Güney Kıbrıs'a, acil yardım kredilerini serbest bırakmak için gereken 5.8 milyar euro (7.5 milyar dolar) "mümkün olduğunca çabuk" elde etmesi çağrısında bulundu.

Güney Kıbrıs maliye bakanı Michael Sarris, Kıbrıs'ın Rusya'dan aradığı finansal desteği alamadığını, ancak iki ülkenin görüşmeleri sürdüreceğini belirtti.

(16:45'te güncellendi)