Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi Almanya'da iş dünyası güveni Mart'ta Güney Kıbrıs'ın bölgedeki borç krizini yeniden tetiklemesiyle 10 ayın zirvesinden düştü.

Ifo enstitüsü, iş dünyası güven endeksinin Şubat'taki 107.4 puandan 106.7 puana gerilediğini açıkladı. Ifo iş dünyası güven endeksi 5 aydır ilk kez düşüş kaydetti. Bloomberg anketine katılan 42 ekonomistin medyan tahmini iş dünyası güveninin 107.8 puana çıkacağı yönündeydi.

Avrupa Merkez Bankası, Güney Kıbrıs'ı kurtarma paketinin şartlarında anlaşmaması hâlinde bankalarının acil durum kredilerini kesmekle tehdit ederken, Akdeniz'deki ada ülkesi euroya ilişkin endişeleri canladırarak, finansal piyasalarda çalkantılara  neden oldu. Diğer yandan tüm bu gelişmelere rağmen Almanya'da yatırımcıların güveni bu ay sürpriz bir şekilde 3 yılın zirvesine tırmandı ve Bundesbank ülkenin ekonomik toparlanmasının yolunda olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs'ın şimdilik yalnızca Alman şirketleri için potansiyel bir tehdit olduğunu belirten Frankfurt'taki Dekabank'ın ekonomistlerinden Andreas Scheurle, "Ancak finansal piyasalar Avrupa'nın sorunu çözüp çözemeceğini sorgulamaya başlamasıyla belirsizlik geri dönecek ve şirketler daha ihtiyatlı olacak" dedi.

Ifo'nun yönetici beklenti endeksi  104.6'dan 103.6 puana gerilerken, mevcut şartlar endeksi 110.2 puandan 109.9'a düştü. Euro Ifo raporunun ardından dolar karşısında 1.2921 dolara geriledi.