Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hazine tahvilleri, Güney Kıbrıs'a yönelik yardım anlaşmasının Euro Bölgesi'nde uzun vadede istikrarı etkileyebileceği söylentisi üzerine tahvillerin cazibesini artırmasıyla kayıplarını sildi.

10 yıllık gösterge tahvil faizleri Güney Kıbrıslı bir yetkilinin Euro Bölgesi'nden ayrılma ihtimalinin tartışılması gerektiğini söylemesiyle bir haftanın en yüksek seviyesinden düşüşe geçtiler. Güney Kıbrıs ülkenin en büyük 2. bankasını kapatma konusunda anlaşmaya varırken, genel olarak tahvil sahiplerini etkileyecek bir karara imza atmış oldu. Tahvil faizleri erken saatlerde anlaşmanın duyurulmasının ardından ABD ekonomisinin toparlandığına yönelik sinyallerle de beraber yükseldi. ABD yarın 35 milyar dolarlık bir tahvil ihalesi gerçekleştirmeyi planlıyor.

New York merkezli R.W. Pressprich & Co. yönetici direktörü Larry Milstein, "Hâlâ bazı endişeler var. Mevduat sahiplerinin etkileniyor olması, bu modeli diğer ülkelere emsal olarak kullanacaklarından korkmalarından kaynaklanıyor. Asıl endişe şu; eğer İspanya ve Portekiz'in kurtarma paketine ihtiyacı olursa ne olacak?" yorumunu yaptı.

10 yıllık tahvil faizleri çok değişmeyerek New York saatiyle 10:53'te yüzde 1.92 oldu. Şubat 2023 vadeli yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 1/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 31 cent artarak 100 22/32'ye geldi. Faiz erken saatlerde 5 baz puanlık yükselişle yüzde 1.97'yi gördü ve 15 Mart'tan bu yana zirveye yükseldi.