Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kıbrıs merkez bankası sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre bankalar yarın açılmaya hazırlanırken, sermaye çıkışını engellemeye yönelik önlemlerin detayları da kamu ile paylaşılacak.

Central Bank of Cyprus sözcüsü Aliki Stylianou yaptığı açıklamada "Önlemlerin draft versiyonu tamamlandı ve öğleden sonra bunları kamu ile paylaşacak bir pozisyonda olacağımızı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Güney Kıbrıs bankaları 16 Mart'ta Avrupa Birliği tarafından 10 milyar euroluk kurtarma fonu çerçevesinde bütün mevduat sahiplerini vergi ödemeye zorlayan bir planın uygulamaya konulmak istenmesiyle o günden bu yana kapalı kaldılar. Parlamento AB'nin bu planını reddederken, alternatif olarak sunulan planda Cyprus Popular Bank Plc'nin kapatılması kararlaştırıldı.

Stylianou bu sınırlamaların ülkenin mali sektörünü koruyarak, aynı zamanda sermayenin AB içerisinde serbest dolaşımını devam ettirmek için gerekli olduğunu belirtti.

Parlamento geçtiğimiz hafta merkez bankası başkanı Panicos Demetriades ve Maliye Bakanı Michael Sarris'e günlük para çekme limitleri de dahil olmak üzere geniş kapsamlı yetkiler verdi.