Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:15'te güncellendi)

Japonya'da Nikkei 225 Endeksi, merkez bankasının teşvikleri artıracağı beklentisi ile, son 40 yılın en iki iki çeyrek üst üste kazancını daha da genişletirken, Japonya'nın uzun vadeli tahvilleri değer kazandı. Yuan ve Güney Kore hisse senetleri de yükseldi.

Nikkei Endeksi, daha geniş tabanlı Topix Endeksi'nin yüzde 0.2 düşüş göstermesine karşın, Tokyo saati ile 15:00'te yüzde 0.5 yukarıda kapandı. MSCI Asya Pasifik Endeksi, birçok piyasanın kapalı olması ile birlikte, yüzde 0.1 yükseldi. Japonya'nın 20 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın hükümetin en geç gelecek hafta para politikasının gevşetilmesi çağrısına uyacağı beklentisi ile,  2003 yılından bu yana en düşük seviyesini gördü ve Japon yeni ard arda altıncı ayı düşüşle geçmeye hazırlanıyor. Çin para birimi yuan 19 yılın zirvesini gördü.

Japonya'da imalatçılar, Mart 2011 depreminin ertesinden bu yana görülen en derin daralmanın ardından, üretimde bu ay bir sıçrama olacağı tahmininde bulundu. Kuroda bu hafta yaptığı açıklamada, Başbakan Shinzo Abe'nin talimatı üzerine yüzde 2 olarak belirlenen enflasyon hedefine ulaşabilmek için, merkez bankasının varlık alım miktarını sınırlayan düzenlemeyi ortadan kaldıracağını ve uzun vadeli tahvilleri artırabileceğini kaydetti.

Tokyo'da Nissay Asset Management Corp. hisse senedi stratejisti Isao Kubo, "Japonya hisse senetleri, hükümet politikasının ve yenin yön değiştirmesi ile birlikte, denizaşırı hisse senedi piyasalarını yakalamak için, büyük çaplı bir uyum hareketi yapıyor," dedi ve "Uyum hareketi henüz bitmedi ve hisse senetleri, yeni politikanın içeriğinin görülmesi ile birlikte, daha da yükselebilir" şeklinde görüş bildirdi.

ABD ve Avrupa'nın büyük bölünmünde finans piyasaları Hayırlı Cuma tatili nedeniyle kapalı. Asya'da da Hong Kong, Singapur, Hindistan, Avustralya, Endonezya, Yeni Zelanda, Filipinler ve Sri Lanka piyasaları da bugün kapalıydı.

(13:15'te güncellendi)