Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin ekonomik toparlanmasının Asya'nın ihracatını destekleyeceği spekülasyonu üzerine Asya paraları, Malezya ringgiti öncülüğünde son 2 ayın en iyi haftasını kaydetti.

ABD'nin gayrisafi yurtiçi hasılası dördüncü çeyrekte ilk tahminlerden daha hızlı büyürken, ülkenin dayanıklı tüketim malları siparişleri Şubat'ta beklentinin üzerinde artış kaydetti. Yen hariç Asya'da en çok işlem gören 10 para birimininin göstergesi Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 22 Mart'tan bu yana yüzde 0.2 yükseldi.

Amerikan ekonomisinin ilerlemeyi sürdüreceği beklentilerine dikkat çeken RAM Holdings Bhd.'nin başekonomisti Yeah Kim Leng, ABD'nin toparlanmasındaki güçlenmenin, ihracat odaklı Asya ekonomilerine yardımcı olacağını söyledi.

Ringgit bu hafta dolar karşısında yüzde 0.8 değerlenerek 3.0870 seviyesine yükseldi. Güney Kore wonu yüzde 0.5 primlenerek 1,113.23'e, Tayvan doları ise  yüzde 0.1 güçlenerek 29.866'ya çıktı.

Küresel yatırımcıların Güneu Kore ve Tayvan'daki hisse senedi piyasalarından 3 milyar dolarlık net çıkış yapması ve Avrupa'daki borç krizinin kötüleyeceği endişesi üzerine Asya Dolar Endeksi bu ay yüzde 0.2 düştü.

Malezya ringgiti, ülkenin merkez bankasının geçtiğimiz hafta GSYH'nin bu yıl yüzde 6 büyüyeceğini söylemesinin ardından 25 Mart'ta 2.0859 düzeyinden 5 haftanın zirvesine işaret etti. Malezya Başbakanı Najib Razak, ülkeyi 2020'ye kadar gelişmiş-ülke hâline getirmek için demiryolu, karayolu ve enerji fabrikaları inşaatları için 444 milyar dolarlık harcama programı açıkladı.