Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin para birimi yuan, merkez bankasının günlük referans kurunu on ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkarmasının ardından son 19 yılın zirvesine çıktı.

Çin Merkez Bankası, referans kur için sabitlemesini yüzde 0.08 yükselterek dolar başına 6.2686 yuan ile 2 Mayıs 2012'den bu yana en yüksek seviyesine çıkardı. Kurun bu referans seviyesinin her iki yönünde yüzde 1 oynamasına izin veriliyor. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, Çin'de 1 Nisan'da açıklanacak olan imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksinin (PMI) Mart ayında 51 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, bu ayın başında göreve gelmesinin ardından ilk kez yurtdışı ziyarete çıkıyor. Devlet Başkanı bu seyahatinde, BRIC ülkeleri olarak bilinen Brezilya, Rusya ve Hindistan'ın yanında bazı Afrika ülkelerinin liderleri ile biraraya gelecek.

Taipei'de Uni-President Assets Management Corp. fon yöneticisi Samson Tu, "Yatırımcılar yuanın kademeli değer kazanması konusunda ikna olmaya devam ediyor," dedi ve "Yuanın son yükselişleri, Xi'nin ülke dışına yapacağı ziyaret ile birlikte, muhtemelen siyasi faktörlerden kaynaklanıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Çin Döviz İşlemleri Sistemi verilerine göre, yuan dolar karşısında Şanghay'da yüzde 0.6 yükselerek dolar başına 6.2108 yuan seviyesinden kapandı. Bu çeyrekte yüzde 0.31 değer kazanan yuan, erken saatlerde 6.2086 seviyesine ulaşarak, hükümetin resmi ve piyasa kurlarını birleştirdiği 1993 yılının sonundan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Spot kur bu hafta yüzde 0.02 yükseldi ve böylelikle yükselişini beşinci haftaya taşıdı.