Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisinde 4 yıldır devam eden toparlanma, bedava yiyecek kuponu programını azaltmayı beceremedi. ABD'de her geçen gün bedava yiyecek kuponu kullananların sayısı artıyor.

Ek Gıda Yardımı Programı (SNAP) olarak bilinen uygulamanın bu yıl da artması ve ancak ondan sonraki birkaç yılda kademeli bir şekilde azalması bekleniyor.

Bedava yiyecek kuponu uygulamasına katılımın artmasında en büyük rolü zayıf istihdam piyasası ve yoksulluktaki artış üstleniyor.

ABD'de 1996'da kabul edilen sosyal refah reformu yasası uyarınca eyaletler, bedava yiyecek kuponu katılımcılarının varlık ve gelir kalifikasyonlarını düşürdü. Obama'nın da desteklediği bu uygulama, insanların yoksulluk sınırına düşmeden programa dahil edilmesini öngörüyordu.

SNAP'a katılım Aralık 2012'de 4 yıl önceki 28.2 milyondan yüzde 70 artış kaydederek 47.8 milyona çıktı.

İşsizlik oranlarının 4 yıl içinde yüzde 27 düşüşle yüzde 7.7'den yüzde 5.6'ya gerilemesini bekleyen Kongre Bütçe Ofisi, SNAP katılımlarının önümüzdeki bu sürede yalnızca 43.3 milyon kişiye gerileyeceğini tahmin ediyor.

Rockwell Global Capital'ın baş piyasa ekonomisti Peter Cardillo, bedeva yiyecek uygulamasının tamamen istihdam ile ilgili olduğunu, bu nedenle de işsizlik verisinin, eksik istihdamı göstermemesinden ötürü sorunu tam olarak yansıtmadığını belirtti.

Cardillo, gıda yardımlarının, işgücü piyasandaki gelirlerin en iyi göstergesi olduğunu savundu.