Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumnurbaşkanı Nicos Anastasiades, eurodan çıkılmayacağını kaydetti.

Anastasiades, Lefkoşa'da kamu çalışanları federasyonunun yıllık toplantısında, iflas etmiş bir devlet yapısı teslim aldığını belirterek, ülkeyi bu duruma getirenlerin özeleştiri yapması gerektiğini söyledi.

Eski hükümetin, Halk Bankası'nın (Laiki Trapeza) iflasa sürüklendiğini bilmesine rağmen başkanlık seçimi öncesinde bununla ilgili kararlar almaktan çekindiğini ve bu nedenle bankanın borcunun 11 milyar euroya ulaştığını belirten Anastasiades, Halk Bankası'nın şu anda bir devletin ihtiyacı kadar finansman ihtiyacı bulunduğunu ifade etti.

Anastasiades, mali kriz içerisinde bulunan ülkesinin zor durumda bulunduğunu ancak, euro kuşağından ayrılmak niyetinde olmadığını kaydetti.

Rum lider, ülkenin yeniden düze çıkmasına yönelik alınan önlemler kapsamında devlet harcamalarında dramatik kesintiler yapılacağını ancak, bunun kamu çalışanlarının gelirlerini etkilemeyeceğini söyledi.

Bu arada, Rum Çalışma Bakanı Haris Georgiadis, AB ve IMF tarafından GKRY'ye verilmesi kararlaştırılan 10 milyar euroluk kredi ile anlaşmalı memorandumun (yardım anlaşması) 4 Nisan'da imzalanacağını açıkladı.

Georgiadis, memorandumun, Brüksel'de 4 Nisan'da gerçekleştirilecek Euro Grubu Çalışma Komisyonu toplantısında imzalanmasının ardından, yardım anlaşmasının AB ülkelerinin ulusal parlamentoları tarafından onaylanma sürecinin başlayacağını belirtti.

Rum bakan, ekonomik açıdan zor durumda bulunduğunu belirttiği ülkesinin bir an önce kredinin ilk taksitinin ödenmesini beklediğini belirtti.

AA