Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:35'te güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, Güney Kore'de ihracatın beklenenden az artması ve Çin ve Japonya'da açıklanan verilerin tahminlerin gerisinde kalmasının ardından, tüketici hisselerinin öncülüğünde, son altı günde ilk kez değer kaybetti.

Güney Kore'nin en büyük oto üreticisi Hyundai Motor Co., Seul'deki işlemlerde, bir haftayı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Güney Kore para birimi won, Kuzey Kore ile kötüleşen ilişkilerinin bölgede tansiyonu artıracağı endişesi ile, dolr karşısında değer kaybetti. Hindistan'ın en büyük bakır üreticisi Sterlite Industries (India) Ltd., bir üretim tesisini kapatması yönündeki talimatın ardından, Mumbai'deki işlemlerde, Eylül ayından bu yana en hızlı düşşünü gerçekleştirdi. Türkiye'nin kamu bankası Halkbank, temettü planlarından dolayı, yükselişini üçüncü güne taşıdı. Rusya hisse senetleri dört gündür yükseliyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 düşerek, New York saati ile 09:00'da 1,033.05 puana indi. Gösterge endeks geçen hafta yüzde 1.9 yükseldi ve 15 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bugün açıklanan Güney Kore ihracat verisi geçen ay beklenenden daha yavaş artış gösterirken, Çin'de imalat sanayi, beklentilerin altında kalmasına karşın önceki aya göre daha hızlı genişledi. Japonya Merkez Bankası'nın büyük imalat sanayi şirketlerinin güvenini gösteren Tankan Endeksi, ekonomistlerin beklentisinin gerisinde kaldı.

Mumbai'de Mirae Asset Global Investments (India) Pvt. şef yatırım yetkilisi Gopal Agrawal, "Asya'da büyüme halihazırda ılımlı hale geliyor ve bu durum, sanayi emtiası ve elektrik enerjisi talebinde, çok fazla yansımasını buluyor," dedi ve "Böylelikle piyasa düzeltme yapma durumunda kaldı" şeklinde görüş bildirdi.

Güney Kore'de Kosopi Endeksi yüzde 0.4 düştü ve son altı seansta ilk düşüşünü gerçekleştirdi. Türkiye'de İMKB 100 Endeksi yüzde 0.4 yükselirken, Rusya'da Micex Endeksi, erken saatlerdeki yüzde 0.7'lik kaybını geri alarak yüzde 0.1 yükseldi.

(16:35'te güncellendi)