Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel büyümenin gerileyeceği endişelerinin arttığı dönemde arzın, talebi solladığı sinyalleri üzerine mısır, gümüş ve kauçuk da ayı piyasasına girerek, şeker ve buğday gibi emtiadaki düşüşü genişletti.

Chicago'da işlem gören mısırın fiyatı dün son 24 ayın en sert düşüşünü kaydederek, vadeli kontratları geçtiğimiz yılki kapanış zirvesinin yüzde 23 altına geriletti ve ayı piyasası için eşik olarak görülen yüzde 20 oranından fazla düştü. 8 tarım emtiasını kapsayan Standard&Poor's GSCı Tarım Endeksi 2012'deki zirvesinden yüzde 21 düşerek dün 9 ayın en düşüğüne geriledi. New York'ta işlem gören gümüş ve Tokyo'daki kauçuk da kapanış yükseklerinden yüzde 20'nin üzerinde düşüş kaydetti.

Çin'de imalat endeksinin, büyümenin analistlerin beklentisinin altında olduğunu gösterirken, ABD'de de fabrika endeksi Mart'ta beklenenin üzerinde düştü. ABD geçtiğimiz hafta çiftçilerin bu yıl 1936'dan bu yana en fazla mısır akresi dikeceğini açıkladı. Güney Kıbrıs geçtiğimiz ay Avrupa'daki borç krizinin 2009'da başlamasından bu yana kurtarılan 5. Euro Bölgesi oldu. Euro Bölgesi hâlen resesyondan çıkamadı.

Emtiada ilerleme kaydedilmesi için Avrupa'nın en azından eksi yerine nötr seviyelere geçmesinin gerektiğini belirten First Asset Investment Management Inc.'in portföy yöneticisi ve başkan yardımcısı John Stephenson, ılımlı bir büyümenin olduğunu ancak bunun işleri yoluna sokmaya yeterli olmadığını söyledi.