Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, ADP özel sektör istihdam verisinin geçen ay beklenenden az artmasının ardından kazançlarını geri verdi. İspanya ve İtalya tahvilleri yükselişini üçüncü güne taşırken, bakır ve petrol, emtia grubundaki düşüşlere öncülük etti.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratları, spot endeksin dün rekor seviyede kapanmasının ardından, kazançlarını geri verdi ve New York saati ile 08:30'da, fazla bir değişiklik göstermedi. Stoxx Europe 600 Endeksi dün yüzde 1.3 yükseldikten sonra bugün yüzde 0.2 geriledi. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 3'lük güçlü bir çıkış gerçekleştirdi. İspanya tahvillerinin faizi beş baz puan düşerek yüzde 4.89 ve İtalya 10 yıllıklarının faizi altı baz puanlık düşüşle yüzde 4.56'ya indi. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi, bakırın son yedi ayın en düşük seviyesine inmesi ile birlikte, düşüşünü dördüncü güne taşıdı ve 4 Mart'tan bu yana en uzun süreli düşüş dönemini yaşamaya hazırlanıyor.

ABD'de ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam verisi Mart ayında 158,000 arttı. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 200,000 artması bekleniyordu. Bugün açıklanacak olan ISM iamalat sanayi dışı (hizmet sektörü) verisinin ise Mart ayında daha yavaş bir genişleme göstermesi bekleniyor. İspanya ve İtalya tahvilleri, Ulusararası Para Fonu'nun (IMF), Güney Kıbrıs'ın yardım paketine 1 milyar euro (1.3 milyar dolar) katkıda bulunma konusunda anlaşmaya vardığını açıklamasının ardından yükseldi.

S&P 500 endeksi dün New York'ta rekor seviyede kapandı. Sosyal oyun şirketi Zynga Inc., İngiltere'de yetişkinler için gerçek para ile oynanan kumar işine gireceğini açıklamasının ardından, Almanya'daki işlemlerde yüzde 10 yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi'nde işsizlik oranının rekor seviyeye çıktığını gösteren veri sonrası, yarınki para politikası toplantısında, ilave teşvikler konusunda işaret verebilir. Deflasyonu ortadan kaldırmak ve büyümeyi desteklemek için daha fazla parasal gevşeme taahhüdünde bulunan Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) yeni başkanı Haruhiko Kuroda, bugün ilk politika toplantısına katılıyor. ABD'de bugün açıklancak olan ISM hizmet sektörü verisinin geçen ay daha yavaş bir hızda genişlemesi bekleniyor.

Standard Chartered Plc Döviz araştırma müdürü Callum Henderson, Bloomberg Television'ın "On the Move" programında Rishaad Salamat'a yaptığı değerlendirmede, "Draghi'nin piyasa beklentilerini bu çeyrekte daha fazla teşvik şeklinde yönlendirmesini bekliyoruz," dedi ve "Kuroda'nın konuşmak yerine harekete geçmesini bekliyoruz; Japonya Merkez Bankası'nın toplantı sonuçlarından bir havaifişek gösterisi bekliyoruz" yorumunda bulundu.

(16:00'da güncellendi)