Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Janet Yellen, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) ekonomik görünümde değişiklikler oldukça aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım hızını değiştirmeye hazırlıklı olmasının gerektiğini söyledi.

İstihdam piyasasının görünümündeki değişikliklere göre varlık alımlarının hızının ayarlanmasının, FOMC'un niyeti doğrultusunda insanları bilgilendireceğini belirten Yellen, bu yaklaşımın yanlış anlama ve piyasada çalkantılara neden olma riskini azaltacağını savundu.

Yellen'in açıklamaları, ekonomide ilerleme kaydedildikçe varlık alımlarının hızının düşürülmesi ya da zayıfladıkça artırılmasını savunan St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın önerisine de destek verdi. Fed Başkanı Ben S. Bernanke geçtiğimiz ay basın konferansında FOMC'un politikasını "uygun bir şekilde ayarlama" stratejisini değerlendirdiğini söylemişti.

İşsizlik oranını yüzde 7.7'lerden aşağı çekmeye ve ülkenin işgücü piyasasında kaydadeğer bir ilerleme sağlamaya çalışan Fed, her ay 85 milyar dolarlık Hazine ve mortgage tahvili satın alıyor.

Tahvil alımlarının borçlanma maliyetlerini aşağı çekerek, konut ve otomobil satışlarını desteklediğini söyleyen Yellen, konutun ikna edici şekilde toparlanmaya başladığını ifade etti.