Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:30'da güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, ABD'de tarım dışı istihdamın beklenenin oldukça altında artması, Çin'de kuş gribi endişelerinin Çinli havayolu şirketlerine güçlü satışlar getirmesi ve Güney Kore'den sermaye çıkışlarının hızlanması sonrası son dört ayın en düşük seviyesine indi ve MSCI BRIC Endeksi bu yılın zirvesinden yüzde 10 düştü.

China Southern Airlines Co., artan kuş gribi vakalarının seyahat talebini düşürebileceği endişesi ile, Hong Kong'daki işlemlerde, yüzde 8.5 düştü. Yurtdışı oto satışlarında Japon Toyota Motor Corp. ile rekabet eden Hyundai Motor Co., Japıon yeninin Ağustos 2009'dan bu yana en düşük seviyesi yakınında seyretmesi ile birlikte, Seul'deki işlemlerde, son 17 ayın en düşük seviyesine indi. Yabancı fonlar, Kuzey Kore ile artan tansiyonun fon çıkışlarını hızlandırması ile birlikte, Güney Kore'de Kospi Endeksi'ndeki hisselerde bu hafta net 1.2 trilyon dolar satış yaptı. Türkiye'de tahvil faizleri, Başbakan Erdoğan'ın faizlerin çok yüksek olduğunu kaydetmesinin ardından düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.1 düşerek, Londra saati ile 13:41'de 1,006.59 puana düştü ve düşüşünü beşinci güne taşıdı. Gösterge endeks bu hafta yüzde 2.7 geriledi. BRIC ülkelerinin hisselerinin göstergesi MSCI BRIC Endeksi 1 Şubat'ta gördüğü zirvesinden yüzde 10 gevşedi. Bu oranda bir düşüş "düzeltme" olarak adlandırılıyor. Çİn'de kuş gribinden altı kişi hayatını kaybetti. Kuzey Kore, dün yaptığı açıklamada, ABD'nin saldırganlığına karşı, nükleer saldırı dahil, "karşı harekette" bulunma konusunda bir yasanın onaylandığını kaydetti.

Mumbai'de IDBI Federal Life Insurance Co. şef yatırım yetkilisi Aneesh Srivastava, "Küresel fonlar, siyasi ve sağlık endişelerinden dolayı, gelişmekte olan piyasalarda yatırım yapma konusunda şüpheli," dedi ve "Piyasalar, mevcut sorunlar ortadan kalktığında, temel göstergeleri fiyatlamaya başlayacak" şeklinde konuştu.

(16:30'da güncellendi)