Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya fabrika siparişleri Şubat ayında ekonomistlerin beklediğinin iki katından daha fazla yükselerek Avrupa'nınen güçlü ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde tekrar büyümeye döndüğüne yönelik işaretlere bir yenisini ekledi.

Mevsimsel değişimlere ve enflasyona uyarlanan siparişler Ocak ayından bu yana yüzde 2.3 yükselirken, Ocak ayının rakamı yüzde 1.6 düşüşe revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentileri ise yüzde 1.1'lik artış olarak gerçekleşti.

Euro Bölgesi krizin içerisinde çırpınmaya devam ederken, Alman ekonomisi büyümeye doğru büyük ihtimalle tekrar döndü. Almanya ekonomisi 2012 yılının son 3 aylık bölümünde yüzde 0.6'lık düşüş yaşamıştı. Perakende satışlar Şubat ayında beklenmedik bir artış gösterirken, işsizlik oranı son 20 yılın en düşük seviyesine yakın seyretti. Aynı zamanda iş güveni Mart ayında son 5 ayın ilk düşüşünü gerçekleştirirken, Avrupa'nın borç krizi hakkındaki endişeleri de yeniledi.

Bonn'da bulunan Deutsche Postbank AG ekonomisti Heinrich Bayer, "Son göstergeler gayet çelişkili. Alman ekonomisi birinci çeyrekte büyük ihtimalle tekrar toparlandı ama çok fazla belirsizlik var. Toparlanmanın uzun bir süreye yayılacağını bekleyip görmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Bugünün raporu ihracatın Şubat ayında yüzde 2.3 yükseldiğini gösterirken, Euro Bölgesi'ne yapılan ihracat yüzde 1.6 yükseldi. Yerel satışlarda ise yüzde 2.2 artış yaşandı. Yatırım ürünlerine yönelik siparişler yüzde 3.5 ilerledi.