Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar Endeksi bugün açıklanan ABD verilerinde işverenlerin Mart ayında beklenenden daha az istihdam yarattığının görülmesi ve işsizlik oranının gerilemesi üzerine yayılan "ekonomi yavaşlıyor" spekülasyonuyla beraber neredeyse 8 ayın zirvesinden geriledi.

Interconinental Exchange Inc.'in euro ve yen de dahil olmak üzere ABD'nin en büyük ticaret partnerlerinin para birimleriyle doları karşılaştırmak için kullandığı Endeks, erken saatlerde perakende satışların Avrupa'da Şubat ayında gerilediğini gösteren veriler üzerine yükselmişti. Fed ekonomik büyümeyi desteklemek adına aylık 85 milyar dolarlık varlık alımına devam ediyor.

Western Union Business Solutions kıdemli piyasa analisti Ravi Bharadwaj, "İstihdam raporu kesinlikle korkunçtu - yalnızca beklentilerin altında olmasından değil ama 100,000'in de altında olması insanların kaşlarını kaldırmasına sebep oluyor. Beklenenden daha zayıf çıkan veriler, Fed'in genişlemeci politikayı devam ettireceği senaryosunu daha muhtemel kılıyor" dedi.

Dolar Endeksi New York saatiyle 08:45'te yüzde 0.2 gerileyerek 82.529'a indi. Daha öncesinde 82.273'ü gören endeks, 25 Mart'tan bu yana en zayıf seviyeye dokundu.

İstihdam ABD'de aylık 88,000 artarken, Şubat ayının rakamı 268,000'e yukarı yönlü revize edildi. Bloomberg anketine katılan 87 ekonomistin tahmin medyanı ise 190,000'lik bir artışa işaret ediyordu. İşsizlik oranı yüzde 7.7'den yüzde 7.6'ya düştü.

İşverenlerin geçtiğimiz 6 ay boyunca aylık 186,500 istihdam ortalaması yakaladılar.