Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Otomotiv endüstrisi 1 milyar 870 milyon dolarlık dış satışla yılın ilk çeyreğinde 5,1 milyar dolarlık ihracat hedefini yakaladı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) açıkladığı mart ayı raporuna göre, otomotiv endüstrisindeki ihracatta, binek otomobil dışındaki ürün gruplarında daralma yaşandı.

Birlik Başkanı Orhan Sabuncu, yaptığı açıklamada, binek otomobil ihracatında son aylarda görülen artışların kendilerini sevindirdiğini, diğer ürün gruplarındaki gerilemenin de üzdüğünü belirtti.
Sabuncu, özellikle ticari araç ürün grubunda beklentilerin üzerinde bir düşüş yaşandığını ve bu durumun toplam ihracatı olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yine de yılın ilk çeyreği dikkate alındığında, elde ettiğimiz 5,1 milyar dolar ihracatın bizi 2013'teki 20 milyar dolarlık hedefimize götüreceğine inanıyoruz. Şubat ayında Avrupa Birliği (AB) pazarına yönelik artış, mart ayında tekrar eksiye dönmeseydi önümüzü çok daha rahat görebilecektik. Bu gösterge, AB pazarındaki toparlanmanın zaman alacağını bize bir kez daha işaret etmiştir. Alternatif pazarlardan Amerika ve Afrika ülkelerine yönelik dış satışlar artmaya devam ediyor."

-Binek otomobilde mart ayında 650 milyon dolarlık ihracat-

Otomotiv yan sanayisi, mart ayında, geçen yılın dönemine göre yüzde 3 gerilemeyle 759 milyon dolarlık dış satış gerçekleştirdi. Binek otomobil ürün grubu ise aynı dönemde yüzde 8 artışla 650 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı ise yine aynı dönemde yüzde 17 gerilemeyle 315 milyon dolarlık, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubu da yüzde 21 gerilemeyle 91 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

"Diğer" başlığı altındaki ürünlerde ise yüzde 128 artış yaşanarak, 55 milyon dolarlık dış satışa ulaşıldı.

Yan sanayi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artış ve 2 milyar 227 milyon dolarlık, binek otomobiller yüzde 1,5 yükselişle 1 milyar 666 milyon dolarlık, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 4 gerilemeyle 941 milyon dolarlık, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubu da yüzde 16 düşüşle 215 milyon dolarlık ihracata ulaştı. "Diğer" başlığı altında da yüzde 14 artışla 97 milyon dolarlık dış satış gerçekleştirildi.

-Belçika'ya ihracatta yüzde 50 artış-

Mart ayında, AB bölgesinde Belçika'ya, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artışla 111 milyon dolarlık, Birleşik Krallık'a yüzde 28 yükselişle 150 milyon dolarlık, ABD'ye de yüzde 18 büyümeyle 91 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Aynı dönemde, Fransa'ya yüzde 1 yükselişle 211 milyon dolar dış satış gerçekleştirilirken bölgenin büyük pazarlarından Almanya'ya yüzde 14 gerilemeyle 266 milyon dolarlık ihracat kaydedildi.

Fransa'ya yüzde 30, ABD'ye yüzde 22, Birleşik Krallık'a yüzde 180 artışlar da dikkati çekti.

 

AA