Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Yeniden İnşa ve Kalkınma Bankası, (EBRD) Güney Kıbrıs'ın kurtarılmasının, Euro Bölgesi'nin en borçlu ülkelerinden sermaye kaçışına neden olması hâlinde ticaret ve bankacılık bağlantılarından ötürü doğu Avrupa'nın büyümesini tehdit ettiğini savundu.

EBRD Yardımcı Başekonomisti Jeromin Zettelmeyer, Avrupa'daki borç krizindeki yeni bir belirsizlik dalgasının bankaların fonlama maliyetini artırarak, zayıf banka ve kredilere sahip olan ülkelerden büyük ölçekli mevduat ve fonlama çıkışına neden olabileceğini söyledi.

Doğu Avrupa 2008'in 1 yıl öncesinde yabancı sermaye akışı ve kredi ve ihracat piyasalarına kolay giriş sayesinde yüzde 5'in üzerinde büyüdü. Zettelmeyer, uluslararası kreditörlerin 10 milyar euroluk kurtarma yardımı karlışığında büyük ölçekli mevduat sahiplerinin zarar yazmasını talep ettiği Güney Kıbrıs'ın kurtarma paketi, İtalya ve İspanya gibi ülkelerden sermayenin kaçmasına ve büyümenin yavaşlamasına neden olabileceğini söyledi.

Bu ülkelerin önemli konumlarda olduklarını ve büyüklüklerinden ötürü Avrupa Birliği'nin tamamını etkileyebileceklerine dikkat çeken Zettelmeyer, "Riskler tahmin ettiğimizden hem daha fazla hem de aşağı yönlü riskler daha çok" dedi.

EBRD Ocak'ta doğu Avrupa'nın bu yıl yüzde 3 büyüme kaydedeceğini öngörmüştü.