Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yeninin Haziran 2009'dan bu yana en düşük seviyesine gerileyerek ihracatçıların görünümünü desteklemesi sayesinde Nikkei 225 Endeksi son 4.5 yılın en yüksek düzeyine yakın seyretti.

Satışlarının yüzde 80'ini Japonya dışında kaydeden otomobil üreticisi Honda Motor Co., endekste yalnızca 5 hissenin değer kaybetmesiyle yüzde 3.3 primlendi. Tokyo Tatemono Co., Credit Suisse AG'nin imar şirketi favorileri arasında göstermesinin ardından yüzde 14 primlenerek Nikkei 225 Endeksi'ndeki en büyük kazanca sahip oldu. Japonya'nın en büyük 3. bonmarşesi Takashimaya Co., Nikkei gazetesinin operasyone kârının arttığını söylemesi sonrasında yüzde 9 yükseldi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.6 kazançla 13,164.82 puana çıkarak 18 Ağustos 2008'den bu yana en yüksek kapanışına işaret etti. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 45 üzerinde seyretti. Topix Endeksi yüzde 2.4 artışla 1,091.7 puana yükseldi. Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 3 hisse değerlendi.

Yenin dolar karşısında 100 seviyelerindenişlem görmesinin şirketlere zararından çok yararının olduğunu belirten Mizuho Asset Management Co.'nun Tokyo'daki fon yöneticilerinden Takashi Aoki, en fazla otomobil, lastik ve makina imalatçıları gibi küresel olarak rekabetçi olan ihracatçıların yararlanacağını söyledi. Aoki, piyasanın henüz Mart 2014'te sonlanacak mali yıla ait olumlu kazanç görünümünü tam anlamıyla fiyatlamadığını ifade etti.

Tüketici ve finans şirketleri ve aracı kurumlarının öncülüğünde yükselen Topix Endeksi'nde yer alan 33 sektörden 32'si primlendi. Bankalar ve tüketici elektronikleri imalatçıları ve otomobil üreticileri gibi ihracatçıların Topix Endeksi'ne en fazla desteği sağladığını dile getirdi. Endeks defter değerinin 1.2 katından işlem görerek, 2.2 katında seyreden Standard&Poor's 500 Endeksi ve 1.5 katından fiyatlanan Stoxx Europe 600 Endeksi'nin hâlen gerisinde kalıyor.