Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho, ''Portekiz, finans krizinden kaynaklanan acil durumu henüz aşmadı'' dedi.

Coelho, Anayasa Mahkemesi'nin 2013 yılı bütçesinde yapılan bazı kesintileri iptal etmesi üzerine yaşanan siyasi kriz sonrasında yaptığı, televizyondan yayımlanan konuşmasında, Anayasa Mahkemesi'nin karara bağladığı iptaller sonrasında kamu açığını düşürmek için yapacakları alternatif tasarruf planlarına açıklık getirdi.

Yeni vergi artışı olmayacağını belirten Portekiz Başbakanı Coelho, kamu harcamalarının sosyal güvenlik, sağlık ve eğitim sektörleri ile kamu şirketlerinde düşürüleceğini söyledi.

Vergi artışı yapmamalarının gerekçesini, ''ekonominin toparlanması ve istihdam yaratılmasını geciktirmemek'' olarak açıklayan Coelho, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarının, ''ülkenin finansmanının toparlanmasını riske soktuğunu'' savundu.

Coelho, henüz 2. yılını bile doldurmayan hükümetin 4 yıllık görev süresini tamamlama arzusunda olduğunu, verdiği tüm vaatleri yerine getireceği vurgulayarak, istifa edeceği iddialarını yalanladı.

Portekiz Başbakanı Coelha ayrıca Troyka'dan (AB, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu) ikinci bir kurtarma yardımı alınmasını önlemek için hükümet olarak ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekledi.

Anayasa Mahkemesi geçen cuma günü açıkladığı kararla 2013 yılı bütçesinde yer alan kamu çalışanları ve emeklililerin ikramiyelerinin dondurulması, işsizlik ve bakıma muhtaç hastalara yapılan yardımların kesinti uğraması maddelerini iptal etmişti. Bu iptaller sonrasında Portekiz hükümeti, bugün Başbakan Coelho'nun açıkladığı ''sosyal güvenlik, sağlık ve eğitim sektörleri ile kamu şirketlerinde'' yaklaşık 1 milyar 150 avroluk yeni tasarruf uygulamaları yapmak zorunda kalacak.

Portekiz, 2011 yılında Troyka'dan 78 milyar avroluk dış finans yardımı almıştı. Yapılan son müzakerelerde Troyka, ülkedeki mevcut ekonomik durgunluğu göz önüne alarak, 2013 yılı için öngörülen kamu açığını düşürme hedeflerini yüzde 4,5'dan yüzde 5,5'a çıkarmıştı. Portekiz'in kamu açığını düşürme hedefleri 2014'de yüzde 4, 2015'te ise yüzde 2,5 olarak belirlendi.

İşsizliğin yüzde 17,5 oranında olduğu Portekiz'de kamu açığını düşürmek için yapılan kesintilere halkın tepkisi her geçen gün artıyor.

AA