Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Halk Bankası'nca esnaf ve sanatkarlara kullandırılacak kredilere yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak.

Esnaf ve sanatkarlara Halk Bankası tarafından kullandırılacak kredilerde 2013 yılında uygulanacak faiz indirimine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, Halk Bankası'nca Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaleti, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine (TESKOMB) bağlı bölge birliklerine ortak olan ESKKK'lar kefaletiyle veya doğrudan esnaf ve sanatkarlara kullandırılıp bakiyesi 2013 yılına devreden krediler için yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak.

TESKOMB'a bağlı bölge birliklerine ortak olmayan ESKKK'lar kefaletiyle önceki yıllarda yayımlanmış Bakanlar Kurulu Kararları doğrultusunda kullandırılmış olup, bakiyesi 2013 yılına devreden krediler ile bu Kararın yayımı tarihine kadar kullandırılan krediler için de aynı uygulama söz konusu olacak.

Bankacılık usul ve esasları çerçevesinde 2013 yılında Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine (TESKOMB) bağlı bölge birliklerine ortak olan ESKKK'lar kefaletiyle veya ESKKK'ların kefaleti olmaksızın bankaca doğrudan esnaf ve sanatkarlara kullandırılacak kredilere, bu yıl içinde yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak.

Anılan dönemde bankanın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren şubelerince esnaf ve sanatkarlara kullandırılmış krediler için de söz konusu faiz indirim oranı geçerli olacak.

Bankanın karar kapsamında açılan kredilerden doğacak gelir kayıpları, kredilerin faiz tahakkuk tarihlerinde Bankanın kooperatif kredilerine özgü kaynak maliyeti dikkate alınarak belirlediği cari faiz oranları ile esnaf ve sanatkarlara uygulanan indirimli faiz oranları arasındaki fark esas alınarak hesaplanacak.

Bankanın bu karar kapsamında açılan kredilerden doğacak gelir kayıpları, Hazine Müsteşarlığınca ilgili yıl bütçelerine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak. Banka, bu kararın uygulanması sürecinde, belirlenen ödenek tutarının aşılmaması için gerekli tedbirleri almakla yükümlü olacak.

Banka, bu karar ve önceki yıllara ait Bakanlar Kurulu kararları kapsamında kullandırılan kredilere ilişkin bilgileri ve vade/taksit vadesi sonuna kadar hesaplanmış tahmini gelir kaybı tutarını, projeksiyon yapılabilmesini teminen aylık olarak Hazine Müsteşarlığına iletecek.

Ödemeler, bankanın, bu karar ve önceki yıllara ait Bakanlar Kurulu kararları kapsamında kullandırılan kredilere ilişkin vade/taksit vadesi sonuna kadar hesaplanan ve her ay kendi kayıtlarına göre kesinleşmiş aylık gelir kaybı tutarlarını Hazinece bildirilen formatta iletmelerini müteakiben Hazine Müsteşarlığınca gerçekleştirilecek.

-Gelir kayıplarının tespiti-

Bu karar kapsamında yapılan ödeme ve ödemeye ilişkin işlemler, yıllık bazda Hazine Kontrolörleri Kurulunca incelenecek. İncelemeler sonucunda düzenlenen raporlarla yapılan tespitler, Hazine Müsteşarlığı ve Banka tarafından esas alınacak.

Bu yıl ile incelemesi henüz tamamlanmamış önceki yıllara ait gelir kaybı uygulamalarına ilişkin olarak raporla tespit edilmiş lehte veya aleyhte tutarlar, taraflarca faiz hesabı yapılmaksızın nakden ödenecek.

Raporlar sonucu bankaya fazla ödeme yapıldığının tespit edilmesi halinde fazla yapılan ödeme, banka tarafından raporla tespit edilen tutarın kendisine tebliğini takip eden 10 iş günü içerisinde Hazine Müsteşarlığının ilgili hesabına nakden ödenecek. Bankaya eksik ödeme yapıldığının tespiti halinde ise eksik yapılan ödeme, ilgili yıl bütçesinde gelir kaybı için ayrılan ödenekten Hazine Müsteşarlığınca nakden karşılanacak.

-Borçların tamamı ödenmeden, yeni kredi açılmayacak-

Ertelenmiş, taksitlendirilmiş, tasfiye olunacak alacaklar hesabında borcu bulunan veya yeniden yapılandırılmış kredi borcu olup geri ödeme süreci devam eden esnaf ve sanatkarlara, borçlarının tamamı bankaya ödenmeden bu karar kapsamında hiçbir şekilde kredi açılmayacak.

Bu karar kapsamında açılan kredilere, vadesinde/taksit vadesinde ödenmemesi halinde, vade tarihi/taksit vadesi tarihinden itibaren geciken tutarlar için bu karar hükümleri uygulanmayacak. Vade tarihinden itibaren bu krediler, bankanın usul ve esasları uyarınca tahsil ve tasfiye edilecek.

Bu kararda belirtilen esaslar dışında, söz konusu kredi kullandırımlarında bankanın usul ve esasları uygulanacak.
Karar, 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere bugün yürürlüğe girdi.

AA