Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Yen dolar karşısında, Japonya Merkez Bankası'nın geçen gafta deflasyonla mücadele için açıkladığı tedbirlerin para birimini daha da zayıflatacağı beklentisi ile, Mayıs 2009'dan bu yana ilk kez 99 seviyesinin yukarısına zayıfladı.

Yen, Japonya Merkez Bankası yetkililerinin geçen hafta, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre 5.2 trilyon yen olması beklenen aylık tahvil alım programını 7.5 triyon yene (76 milyar dolar) yükseltmesinin ardından, üç gündür üst üste 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybediyor. Dolar euro karşısında, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin bugünkü toplantısı öncesi düşüşünü dördüncü güne taşıdı. Güney Kore para birimi won, Kore yarımadasında iki Kore arasında gerginliğin tırmanması sonucu son sekiz ayın en düşük seviyesine indi.

Frankfurt'ta Commerzbank AG kıdemli Döviz stratejisti Lutz Karpowitz, "100 yen civarındaki seviyeler çok kısa vadede açık bir biçimde mümkün," dedi ve "Japonya Merkez Bankası'nın yüksek miktarlı genişleme politikasına ilişkin şüpher artık masada değil ve hatta tedbirler, yetkililerce enflasyonu yükseltmede yetersiz bulunursa, daha da genişletilebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Japon yeni dolar karşısında, 99.01 ile 8 Mayıs 2009'dan bu yana en zayıf seviyesine düştükten sonra, yüzde 1.1 gerileyerek New York saati ile 06:50'de 98.66 seviyesine geldi. Yen geçen hafta yüzde 3.4 değer kaybetti. Euro karşısında ise yen, 128.84 ile Ocak ayından bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 1.3 değer kaybederek 128.48 seviyesine zayıfladı. Dolar euro karşısında yüzde 0.3 gevşeyerek 1.3024 seviyesine geriledi.

Karpowitz, Commerzbank'ın, yenin dolar karşısında yıl sonuna kadar 115 seviyesine düşebileceği tahmininde bulunduğunu kaydederek, önceki tahminin 100 seviyesine olduğuna dikkat çekti.

(14:30'da güncellendi)