Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar Slovenya'daki bankacılık krizinin ülkeyi kurtarma başvurusu yapmak zorunda bırakacağını speküle ederken, ülkenin kredi değeri Güney Kıbrıs'ın kurtarılması sonrasında diğer ülkelerin  hepsinden daha hızlı düşüyor.

Slovenya'nın 5 yıllık CDS'leri Güney Kıbrıs'ın kurtarılmasının öncesindeki son işlem günü olan 15 Mart'tan 28 Mart'a kadar yüzde 66 artarak, 250 puandan 414 puana yükseldi ve 6 ayın zirvesinde seyrediyor. Ülkenin CDS'leri şu anda 338 baz puanda yüzde 35 yukarıda seyrederek, aynı dönem içinde yüzde 54 artış kaydetmiş olan Güney Kıbrıs'ın altında, yüzde 13 yükselmiş olan Portekiz'in ise üzerinde fiyatlanıyor.

Slovenya'nın 2 haftadır görevde olan hükümeti resesyon ve GSYH'nin yüzde 20'sini oluşturan kötü kredilerden darbe yemiş olan bankalarını desteklemeye çalışıyor. Euro Bölgesi ekonomisinin yüzde 0.2'sini oluşturan Güney Kıbrıs ise önceki hafta finansal sisteminin 10 milyar euroluk kurtarma paketi karşılığında garantisiz mevduat sahiplerine görülmemiş boyutta zarar yazdırdı.

Güney Kıbrıs konusunun çözülmesinden bu yana gözlerin Slovenya'ya dikildiğinin altını çizen Rabobank International'ın analistlerinden Bas van Geffen, ülkenin küçüklüğünün senaryonun, Güney Kıbrıs ile karşılaştırılmasına neden olduğunu belirterek, "Slovenya, bir sonraki Güney Kıbrıs olabilir" dedi.

Euro ekonomisinin yüzde 0.4'ünü oluşturan Slovenya'nın CDS'leri İspanya, İtalya ve Hırvatistan'ınkileri aştı. Hırvatistan geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği'nin 28. üyesi oldu.