Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yetkilileri, sanayi üretim endeksi rakamlarında hata olmadığını bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan TÜİK yetkilileri, haber bülteninde 3 endeks yayınlandığını, birinci tabloda yer alan sanayi üretim endeksinin arındırılmamış ham endeks, ikinci tabloda yer alan endekslerin takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, üçüncü tabloda ise mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksleri olduğunu belirtti.

Haber bülteninde yer alan yıllık değişimin, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinden hesaplandığını ifade eden yetkililer, "Aylık değişim oranları ise mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endekslerinden hesaplanıyor. Bazı internet sitelerinde yüzde 1,6 olarak verilen yıllık büyüme oranı arındırılmamış endekslerden elde edilen yıllık değişimdir" dedi.

TÜİK olarak, büyüme oranı olarak mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endekslerinden elde edilen aylık değişim oranlarının kullanılmasını önerdiklerine işaret eden yetkililer, şunları kaydetti:

"Aynı zamanda yıllık değişimi görmek isteyen kullanıcılar ise takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endekslerinden elde edilen yıllık değişimi kullanmalıdırlar. Dolayısıyla TÜİK'in sanayi üretim endeksi rakamlarında hata yoktur."

TÜİK'in, bugün 2013 yılı şubat ayına ilişkin sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 4,4 artış olarak açıkladığı veri, bazı basın yayın kuruluşlarınca yüzde 1,6 artış şeklinde iddia edilmişti.

AA