Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya tahvilleri, yatırımcıların, merkez bankalarının likiditeyi artırma planlarına bağlı olarak, Euro Bölgesi'nin yüksek getirili tahvillerine yönelmesi ile birlikte, değer kazandı. Bu hareket sonucu, iki yıl vadeli İspanya tahvilleri, 2010 yılından bu yana ilk kez yüzde 2 seviyesinin altını gördü.

İki yıl vadeli İtalya tahviillerinin faizi iki ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine inerken, Avusturya, Belçika ve Fransa'nın borçlanma maliyetleri rekor seviyelere geriledi. Bugün Almanya'da açıklanacak olan Şubat ayı sanayi üretimi verisinin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, yükseliş göstermesi bekleniyor. Portekiz tahvilleri ise, Anayasa Mahkemesi'nin, kamu çalışanlarına ve emeklilere bir maaş ödememeyi ön gören tasarruf maddesini bloke etmesinin kurtarma paketi ödemelerini geciktirebileceği endişesini artırmasının ardından değer kaybetti ve bunun sonucu, 10 yıl vadeli Portekiz tahvillerinin faizi bir ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Londra'da Rabobank International kıdemli sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Richard McGuire, "Yatırımcılar getiri üzerinde odaklanıyor," dedi ve "Bu likidite rallisine karşı mücadele etmel çok zor ve rekor düşük faizler ve rekor likiditeden dolayı, daha önce girilmemiş bir bölgedeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

İspanya'nın Mart 2015 vadeli ve yüzde 2.75 faizli tahvillerinin getirisi, bir baz puan ya da 0.01 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 10:03'te, yüzde 2.04'e indi. Bu kağıdın faizi erken saatlerde yüzde 1.97'ye gerileyerek, 26 Ekim 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Bu kağıdın fiyatı ise 0.02 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt içim 20 euro senti yükselerek 101.35'e çıktı.

İki yıl vadeli İtalya tahvil faizleri üç baz puan düşüşle yüzde 1.46'ya indi.

Fransa'nın 10 yıllık kağıtlarının fazi yüzde 1.709 ile rekor seviyeye düşerken, 30 yıllıkların faizi yüzde 2.817'ye kadar indi. Avusturya'nın 10 yl vadeli tahvillerinin faizi, yüzde 1.46'tya kadar düştükten sonra, bir baz puan gerileyerek yüzde 1.47'ye düştü.