Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Columbia Üniversitesi ekonomistlerinden Joseph Stiglitz, Japonya Merkez Bankası'nın yeni parasal genişleme programının, Fed'inkilerden daha fazla başarılı olma ihtimalinin olduğunu savundu.

Japonya'nın hükümetin yapısal reform vaadi, mali  teşvik ve bankacılık sistemini temizleme başarısı gibi artı özelliklerinin olduğuna dikkat çeken Stiglitz, "BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın durumunda önemli olan, kendisinin daha geniş kapsamlı bir ajandanın parçası olması" dedi.

Stiglitz, BOJ'un tek başına hareket etmediğini, para politikasının mali politika ve Japonya Başbakanı'nın, bazıların yapısal politika olarak ifade ettiği büyüme stratejisi çağrılarına eşlik ettiğini söyleyerek, bu üçlünün etkili olma ihtimalini yüksek buldu.

ABD'nin daraltıcı maliye politika modunda olduğunu hatırlatan Stiglitz, Japonya'nın finansal sistemin düzeltilmesi konusunda da ABD'den daha başarılı olduğunu söyledi.

Japonya Başbakanı GSYH'yi yüzde 2 artırmak için 10.3 trilyon yenlik hükümet harcaması yapma sözü verdi. Japonya Merkez Bankası da geçtiğimiz hafta yüzde 2 enflasyona ulaşmak için 2 yıl içinde para tabanını 2 katına çıkaracağını açıkladı.