Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Çin'deki kredi birikmesinin toparlanmayı tehdit edebileceği gerekçesiyle ülkenin yuan tabanlı kredi notunu indirdi.

Fitch, Çin'in uzun vadeli yuan tabanlı kredi notunu AA-'den A+'ya indirerek, 1999'dan bu yana dünyanın en büyük 2. ekonomisinin notunu indiren ilk reyting kuruluşu oldu.

Kuruluş, not indirimine gerekçe olarak altta yatan yapısal sorunlar ve gölge bankacılığından kaynaklanan riskleri gösterdi.

Bazı analistler, Çin'in devlet kontrolündeki bankalarının büyümeyi desteklemek için aşırı yüksek meblağlarda kredi verdiği 2009'dan bu yana artan Çin'in borçlarına ilişkin endişelerinmi dile getirdi.

Reyting kurumu, Çin'in toplam kredisinin, garisafi yurtiçi hasılaya oranının 2008'deki yüzde 125 seviyesinden 2012'nin sonunda yüzde 198'e tırmananbileceğini öngördü. Bu rakamlar, gölge bankacılığı, banka dışı kurumların kredileri ya da hesabı tutulmayan banka kredilerini de kapsıyor.

Fitch Ratings, "Banka kredileri dışında başka türde kredi kullanımı, finansal istikrar bakımından risk oluşturuyor" açıklamasında bulundu.