Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük 4. ekonomisi olan Güney Kore'de işleri ve Tüketici Güvenini olumsuz etkileyen Kuzey Kore tehdidi, Güney Kore Merkez Bankası'nın Ekim'den bu yana ilk faiz indirimini yapma ihtimalini artırıyor.

Kim Jong Un rejiminin füze saldırısı ve nükleer deneme uyarıları bu ay Güney Kore'nin gösterge Borsasını yüzde 4.2 aşağı çekerken, wona da dolar karşısında yüzde 2.5 değer kaybettirdi. Bloomberg anketine katılan 20 ekonomistin 11'i Güney Kore Merkez Bankası'nın yarın borçlanma maliyetlerini indireceğini tahmin ediyor.

Savaş tehdidi, Güney Kore'nin yeni başkanı Park Geun Hye hükümetinin faiz indirimi ve Güney Kore'nin ihracat kazançlarını zayıflatabilecek olan Japonya'nın rekor parasal genişleme hamlesi baskıları altında ezilen Güney Kore Merkez Bankası Başkanı Kim Choong Soo'nun üzerine bir yük daha bindiriyor. Güney Kore Maliye Bakanlığı'nın 2013'e ait büyüme tahminini indirmesinin ardından ülkenin rekor düşük seviyelere gerilemiş olan tahvil faizleri de politika faizi indiriminin sinyalini veriyor.

Yatırımcılar ve tüketicilerin güvenini yitirmeden önce merkez bankasının agresif para politikası hamlesinde bulunabileceğini söyleyen Tongyang Securities Inc.'in sabit getirili varlık analistlerinden Lee Jae Hyung, jeopolitik gerilimin Kore Merkez Bankası üzerindeki faiz indirimi baskısını artırdığını söyledi.

Güney Kore Merkez Bankası faiz kararını yarın Seul saati ile 10:00'da açıklayacak.