Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yenindeki zayıflamanın, ihracatçıların kazanç görünümünü destekleyeceği iyimserliği üzerine Tokyo Borsası yükseldi; Topix Endeksi 6 gün ile bu yılın en uzun süreli kazanç dönemini kaydetti. Çin'in Mart'ta dış ticaret açığı vermesine rağmen hisseler kazançlarını korudu.

Satışlarının yüzde 79'unu deniz aşırı ülkelerde kaydeden fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 1.7 yükseldi. Cosmo Oil Co., Nikkei gazetesini, Mart 2014'te sonlanan yılda rafinerinin vergi öncesi kârının, yendeki zayıflama ve petrol stoklarının değerlemesine bağlı olarak yüzde 50 artabileceğini söylemesi üzerine yüzde 10 primlendi. Satışlarının yüzde 17'sini Çin'de gerçekleştiren makina üreticisi Hitachi Construction Machinery Co., dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in ithalatının yüzde 14 artması üzerine yüzde 1.3 değerlendi.

Topix Endeksi yüzde 1.3 kazançla 1,116.45 puana yükseldi. Değer kaybedeb her 7 hisseye karşılık 9 hissenin değer kazandığı endeks 6 gün ile Aralık'tan bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret ediyor. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.7 artışla 13,277.17 puana çıktı. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 57 üzerinde seyretti.

Yendeki düşüşün doğal olarak kazançları destekleyeceğini söyleyen Nissay Asset Management Corp.'un stratejistlerinden Isao Kubo, Japonya'nın diğer ülkelerin eleştirilerini üzerine çekmeden bir hayli agresif parasal genişleme uyguladığını belirterek, bu nedenle yenin de düşüş trendini devam ettireceğini öngördü.

Topix Endeksi Kasım ortasından bu yana Başbakan Shinzo Abe ve BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın 15 yıldır devam eden deflasyondan çıkma vaadi üzerine yüzde 53 yükseldi. Endeks dün itibariyle defter değerinin 1.3 katından fiyatlanıyordu. Standard&Poor's 500 Endeksi defter değerinin 2.4, Stoxx Europe 600 Endeksi ise 1.6 katında seyrediyor.