Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır dün son üç ayın en hızlı yükselişini göstermesinin ardından, artan arzın, dünyanın en büyük bakır kullanıcısı Çin'deki talebi aşacağı endişesi ile, son üç günde ilk kez değer kaybetti.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.8 düşerek ton başına 7,572.50 dolara kadar indikten sonra, Şanghay saati ile 14:16'da 7,581 dolara geldi. Bakır dün yüzde 2.6 ile 2 Ocak'tan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Mayıs vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 düşerek pound başına 3.4245 dolara indi.

Londra merkezli Rio Tinto Group'un bakır biriminin başkanı Jean-Sebastien Jacques, Rio Tinto Group'un, Moğolistan'da Oyu Tolgoi bakır projesindeki ilk ticari üretimin, hükümet ile yürütülen görüşmeler ile birlikte, yaz döneminde gerçekleşeceği konusunda "temkinli bir şekilde iyimser" olduğunu söyledi.

Shanghai Cifco Futures Co. analisti Fang Junfeng, "Dünkü yükseliş bir miktar abartılı görünüyor, zira piyasada bu yılki hava, açığın fazlaya döndüğü şeklinde," dedi ve "Çin'in makroekonomik koşulları üzerinde odaklanılacak. Çin'de talepe eğer göreceli olarak iyi ise, fazla sınırlı kalabilir. Aksi halde, tamamen farklı bir hikaye olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Çin'de ihracat Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 arttı. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ihracatın yüzde 11.7 artması bekleniyordu. İhracat ise yüzde 14.1 ile beklenenden hızlı arttı. Çin'in işlenmemiş bakır ve bakır ürünleri ithalatı geçen ay 319,603 ton oldu. Bu rakam Şubat ayında 298,102 ton seviyesindeydi.

Ağustos vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.2 yükselerek ton başına 55,180 yuana (8,909 dolar) çıktı. LME'de, kalay da düşerken, nikel değer kazandı.