Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:00'de güncellendi)

Altın vadeli kontratları New York'ta, Fed tutanaklarının açıklanmasının ardından teşviklerin durdurulacağı ve bunun da enflasyon tehdidini azaltacağı spekülasyonunu güçlendirmesi sonucu, son bir haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Palladyum Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bugün açıklanan 19-20 Mart toplantısı tutanaklarında, bazı üyelerin, merkez bankasının varlık alım programını bu yılın ilerleyen dönemlerinde daraltması ve yılsonuna kadar durdurması gerektiğini düşündüğü kaydedildi. Goldman Sachs Group Inc., ABD ekonomisindeki toparlanmayı işaret ederek, 2014 yılına kadarki süreler için altın fiyat tahminini düşürdü ve altın fiyat çevrimindeki dönüşün hızlanmakta olduğunu kaydetti.

Chicago'da Citigroup Global Markets Inc. emtia vadelileri uzmanı Sterling Smith, "Parasal genişlemenin sonlandırılması altın için yıkıcı bir durum. Zira enflasyon masadan kalkıyor," dedi ve "Piyasa beklentisi aşağı yönde" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yerel saat ile 10:06'da, yüzde 0.8 düşerek ons başına 1,574.60 dolara geriledi ve 3 Nisan'dan bu yana en hızlı düşüşüne yönlendi.

Dün itibariyle, fiyatlar bu yıl, 12 yıl üst üste yükseldikten sonra, yüzde 5.3 düştü. Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları dün 1,200.4 tona düşerek Haziran 2011'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Goldman, üç aylık altın hedefini 1,615 dolardan 1,530 dolara ve 12 aylık tahmini ise 1,550 dolardan 1,390 dolara düşürdü. Fed ekonomiyi desteklemek için her ay 85 milyar dolarlık tahvil alımı yapıyor ve rekor büyüklükteki parasal genişlemenin azaltılmasını düşünmek için ABD istihdam piyasasının daha da iyileşmesi gerektiğini söyledi.

Yen bazında altın bugün Mart 1980'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

(18:00'de güncellendi)