Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye'nin şehir merkezleri birbirine en uzak komşu illeri olarak bilinen Antalya ve Mersin, Akdeniz Sahil Yolu projesi sayesinde "yakınlaşacak".

Dik rampaları ve birbiri ardına sıralanan keskin virajları nedeniyle sürücülerin "çileli yol" yakıştırması yaptığı Mersin-Antalya karayolu, zaman zaman karşılıklı yönlerden gelen sürücülerin araçlarını durdurarak birbirlerine yol vermesini gerektiriyor.

İki il arasında güvenli yolculuk yapılması için Karayolları Genel Müdürlüğünce 2003 yılında başlatılan Akdeniz Sahil Yolu projesi kapsamında çalışmalar sürüyor.

Proje tamamlandığında hem Mersin-Antalya arasındaki mesafe 20 kilometre kısalacak, hem de virajlı yolların yerini bölünmüş yollar alacak. Mevcut haliyle 8 saat süren seyahat süresi de proje tamamlandıktan sonra 1-1,5 saat azalacak.

Çoğu zaman gece-gündüz ayrımı yapılmadan sürdürülen çalışmalar neticesinde, sürücüler bölünmüş yollarda daha güvenli seyahat edebilme imkanına kavuşacak.

-Tünel sayısı artırıldı

Karayolları 5. Bölge Müdür Yardımcısı Bülent Hacak, projenin Antalya ile Mersin arasındaki 437 kilometrelik mesafeyi kapsadığını söyledi.

Antalya sınırındaki Kaledran köyü ile Mersin arasındaki 227 kilometrelik bölümün Karayolları 5. Bölge Müdürlüğünün sorumluluk alanına girdiğini ifade eden Hacak, "158 kilometrelik kısım tamamlandı. Kalan 69 kilometrelik bölümde 5 ayrı yerde çalışma sürüyor" dedi.
Projede bazı değişiklikler yapıldığını belirten Hacak, şu bilgileri verdi:
"Mersin ile Kaledran arasında 7 olan tünel sayısı 22'ye çıktı. Projelendirme çalışmaları süren Melleç-Kaledran arasına yapacağımız yeni viyadüklerle birlikte viyadük sayısı da 14'e yükseldi. Bu noktada proje çalışmaları tamamlandığında işin büyüklüğüne göre bir veya iki ihale yaparak bu yıl içerisinde bu bölgede de çalışmalara başlayacağız. 2 milyar 200 milyon liraya mal olacak proje için şu ana kadar 450 milyon lira harcandı. Bu yıl sıcak asfalt dökme işini de tamamlamayı hedefliyoruz"
Hacak, çalışmalarına başlanmış olan bölümlerin 2014 yılı sonu itibariyle bitirileceğini kaydetti.

-Turizmcilerin heyecanlı bekleyişi

Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar da turizmin gelişmesi için ulaşım imkanlarının büyük önem taşıdığını belirterek, bu konuda önemli bir potansiyele sahip olan Mersin'in ulaşım sıkıntısı nedeniyle henüz istenilen seviyede turizm pastasından pay alamadığını dile getirdi.
Mersin'in Antalya ile olan ulaşımının güçlükle sağlandığını hatırlatan Olcar, şöyle konuştu:
"Yapılan çalışmalar neticesinde Antalya ile olan bağlantılarımız güçleniyor. Ayrıca Mersin'e uluslararası standartlarda bir havalimanı yapılacak olması da bizi çok umutlandırıyor. Bu iki çalışma yapıldığında bölgenin turizm alanında gelişeceğini düşünüyoruz. Mersin'in hemen yanı başında turizmin önemli bir aktörü olan Antalya var. Ancak şehir merkezlerinin birbirine uzak olması ve aradaki ulaşımın güçlüğü nedeniyle iller birbirini tetikleyemiyor. Akdeniz Sahil Yolu tamamlandığında Türkiye turizmi için çok ciddi bir adım atılmış olacak. Antalya ve Mersin birbirine rakip değil, birbirinin tamamlayıcısı olacak. İki il arasında yapılan yol son derece önemli bir avantaj olacak. Çalışmaların tamamlanmasını heyecanla bekliyoruz."

AA