Advertisement
HABERLER ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Lübnan açıklarındaki alan için gerek TPAO gerek uluslararası sektörden birçok firma müracaat etti. TPAO, Lübnan açıklarındaki çalışmalara katılacak" dedi.

Yıldız, Shareton Otel'de gerçekleştirilen 12. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı ve Sergisi'ne (TUROGE) gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Taner Yıldız, "Türkiye'nin, Irak'ı petrol ticareti konusunda Halkbank aracılığıyla koordine edeceği" yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, bu ülkenin ürünlerinin Türkiye'den geçmesi halinde, merkezi Irak hükümetinin hassasiyetlerine dikkat edileceğini ifade etti.

Irak'ın herhangi bir yerinde üretilen petrol veya doğalgazın gelirlerinin halkının tamamı tarafından bölüşülmesinin esas olduğunu, bu ülkenin normalleşmesinin sağlanması için Türkiye'nin koyacağı katkıların ileride daha fazla anlaşılacağını dile getiren Yıldız, "Irak'ın 100 milyar dolar olan petrol gelirlerinin 3 katına çıkması 5-6 yıl içerisinde gerçekleştirilebilecek, hayal olmayan ve ayakları yere basan bir projedir. 300 milyar dolar geliri olan bir Irak'ın kendisini 3-4 yılda eski günlerine döndürebileceği aşikardır" diye konuştu.

Yıldız, "Bu şirketlerin ürünleri Türkiye'den geçecekse, merkezi hükümet ile bir anlaşma olmak zorunda mı?" sorusuna karşılık, Irak'ın petrollerinin şu anda Türkiye'den geçtiğini, 75 milyon ton kapasiteli ve 15 yıllığına anlaşması uzatılan Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattının büyük önem taşıdığını söyledi. Taner Yıldız, hattın kapasitesinin dolması halinde de yeni hatlar yapmaya hazır olduklarını ilettiğini aktardı.

-"İsrail'in özür dilemesi"-

Yıldız, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi sonrasında enerji projelerinin hayata geçirilmesine yönelik adımlar atılıp atılmayacağı yönündeki soruya şu yanıtı verdi:

"İsrail'in özrünün gerekçesi enerji projeleri değildir ama sonuçları enerji projeleri olabilir. Biz geliştirilebilecek projelere hazır olduğumuzu söylüyoruz. Şu safhada özellikle özrün sonuçlarının izlendiği bir ortamda enerji projelerini konuşmak için erken. İleride tabii ki siyasi fizibilite oluştuktan sonra ekonomik fizibilite yanında bulunur. Ne kadar siyasi fizibilite olmuşsa o kadar da enerji projeleri oluşacaktır."

-"Ön yeterlikle ilgili sonuçlar açıklanacak"-

Taner Yıldız, "Lübnan'da yer altı kaynakları arama çalışmaları yapılıyor. Güney Kıbrıs Rum kesiminin bu yönde eleştirileri vardı. Baskı yapıldığını iddia ediyor. Baskı yapıldı mı şirketlere?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

''Hem uluslararası sermaye hem de uluslararası büyük şirketler, tartışmalı alanlarda bulunmak istemezler. Eğer çıkarılacak petrol ve doğalgaz, Kıbrıs halkının tamamında adilane paylaştırılacaksa o projeler legal hale gelirler ama şu anda illegal projelerdir ve illegal projelere uluslararası firmalar rağbet etmezler.

Lübnan açıklarındaki alan için gerek Türkiye'den TPAO gerek uluslararası sektörden birçok firma müracaat etti. Yeterlik alınacak bunun için. Önümüzdeki günlerde ön yeterlikle ilgili sonuçlar açıklanacak. Umarız ki TPAO da onların arasında olacak. Operatör firmalar, operatör olmayan firmalar olacak. Lübnan'a yapılan müracaatların Güney Kıbrıs'a yapılan müracaatlardan çok fazla olduğunu gördük. Bu da dediğimiz savı son derece güçlendiriyor. TPAO Lübnan açıklarındaki çalışmalara katılacak."

-TÜPRAŞ'ın alımları-

Yıldız, İran ile petrol sözleşmesinin yenilenmesi konusunda müzakere yürütülüp yürütülmediği sorusuna karşılık, İran'dan doğalgaz alımı yapıldığını, Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacını karşılayan bir ülke olduğunu söyledi.

Petrolle alakalı TÜPRAŞ'ın özel sektör olarak alımlarının devam ettiğini anımsatan Yıldız, şöyle devam etti:
"Ama herhangi bir azaltımda özellikle merkezi Irak hükümetinden 3,5 milyon ton civarında olan alımlarımızın 4 milyon tonlara çıkarılabileceğini TÜPRAŞ'a ilettim. Bundan da biz yine komşu Irak halkıyla bunları geliştirmemizin doğru olacağını söyledim."

Yıldız, "TÜPRAŞ'a Irak'tan petrol alımını artırmasını söylemeniz, aradaki 0,5 milyon ton petrolü Iran'dan aldığından azaltması anlamına mı geliyor" şeklindeki soru üzerine, "Direkt o anlama gelmiyor. Türkiye'nin büyüyen ihtiyaçları anlamına geliyor. İran'dan geçen yıl alınan miktarın düşmesiyle ortaya çıkan açık Libya, Suudi Arabistan ve Rusya'dan karşılanmıştı" diye konuştu.

AA