Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası Başkan Muavini Christopher Kent, güçlü para birimi, maden yatırımlarının bu yılki zirveden yavaşlaması ve hükümet harcamalarındaki sıkılaştırmaların 2013'te büyümeye zarar vereceğini öngördü.

Bloomberg Ekonomik Zirvesi'nde yaptığı konuşmasında maden yatırımlarının pik noktasına yaklaşıldığını söyleyen Kent, "O nokta geçildikten sonra maden yatırımlarındaki düşüş, - Ve yüksek seviyedeki kur ve devam eden mali konsolidasyon- ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyecek" dedi.

Çift hızlı ekonomisini dengelemeye çalışan Avustralya Merkez Bankası Aralık'a kadar geçen 14 aylık dönemde yüzde 1.75'lik faiz indirimi yaptı. Avustralya doları 9 aydır ABD doları karşısında 1'e 1 seviyesinin üzerinde seyrederek 1983'ten bu yana en uzun parite üzeri düzeyine işaret ederken, ülkede Tüketici Güveni de bu ay düşüş kaydetti.

Para politikasında ciddi bir gevşeme olduğunun altını çizen Kent, düşük fazilerin beklenen bazı etkileri göstermeye başladığı yönünde sinyallerin olduğunu, daha da devam edeceğini söyledi.