Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın eski yetkililerinden Eiji Hirano, Başbakan Shinzo Abe'nin dünyanın en büyük 3. ekonomisini canlandırma kampanyası karşısındaki en büyük zorluğun, Japon tahvillerinin getirisinin artması olacağını söyledi.

Abenomiks'in en zayıf noktasının, ekonominin toparlandığı zaman tahvil faizleri üzerinde oluşacak yukarı yönlü baskı ve tahvil satışlarının olacağını savunan Hirano, bu olursa BOJ'un daha fazla tahvil alarak faiz artışını durdurmasının mümkün olmayabileceğini ve tahvil alımlarının artmasının, merkez bankasının hükümeti finanse ettiği endişelerine neden olabileceğini ileri sürdü.

Japonya Merkez Bankası geçtiğimiz hafta deflasyon salgınını sonlandırarak fiyat ve ücretleri artırmak için ülkenin para tabanını 2 yıl içinde ikiye katlamayı planlayarak, görülmedik ölçüde parasal genişleme atağında bulundu. Bir yandan dünyanın en yüksek seviyelerinde seyreden ülkenin borç yükündeki artışı sınırlandırmaya çalışırken, diğer yanda büyümeyi desteklemeye uğraşan Abe'nin yatırımcıların güvenini koruması gerekiyor.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın öngörülmedik hızda tahvil alma vaadi hisseleri destekleyerek, ueni 4 yılın en düşük seviyesine geriletti.

Ülkenin 10 yıllık tahvillerinin getirisi 5 Nisan'da yzüde 0.315 seviyesinden rekor düşüğünü test etmesinin ardından bugün Tokyo saati ile yüzde 0.55'ten fiyatlanıyor. Yen, dün dolar karşısında 99.66 seviyesinden Mayıs 2009'dan bu yana en düşüğünü kaydetmesinin ardından bugün 99.05 düzeyinden işlem görüyor. Nikkei 225 Endeksi ise bugün yüze 0.7 yukarıda seyrediyor.

Japonya için en önemli şeyin, Abe'nin büyüme stratejisi olduğunu, ancak bunun uygulanmasının parlamentonun kapsamlı onayını gerektirdiğinin altını çizen Hirano, BOJ'un parasal genişlemesinin Abe'nin kamudaki desteğinini artıracağını söyledi.