Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ünlü milyarder spekülatör George Soros, euronun, bölgenin en güçlü oyuncusu Almanya'sız daha iyi olacağını savunarak, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'e eurodan çıkmayı düşünme çağrısında bulundu.

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre Soros, Almanya'yı euro krizindeki rolü konusunda eleştiri yağmuruna tuttu.

Almanya'nın finans merkez Frankfurt'ta Salı günü konuşan Soros, Almanya'nın Güney Kıbrıs'ın kurtarma paketinde çok ileri gittiğini söyledi. Almanya'nın kendisinin de resesyona ilerlediğini ifade eden hedge fonu yöneticisi, ülkenin ya eurodan çıkması ya da tüm üye ülkelerin borçlarının tüm Euro Bölgesi tarafından garanti altına alınması anlamına gelecek olan "ortak euro tahvilini" kabul etmesinin gerektiğini savundu.

"Avrupa Birliği'nin euro krizinden kurtarma" adını verdiği konuşmasında Soros, "İlk tercihim ortak euro tahvilleri; ikincisi Almanya'nın eurodan çıkması" dedi.  

Ortak euro tahviline izin verip vermenin Almanya'nın kendi kararı olduğunu söyleyen Soros, ancak Almanya'nın borç krizindeki ülkelerin acıdan birlikte kurtulması ve ortak euro tahvili çıkarmasını önlemeye hakkı olmadığını ileri sürdü.

Soros, "Diğer bir deyişle söylemek gerekiyorsa, eğer Almanya ortak euro tahvillerine karşı durmayı sürdürecekse, eurodan çıkmayı ve diğerlerine bu imkanı tanımayı düşünmeli" dedi.